Cum arată BOGĂŢIA în stare pură
Criza din Golful Persic este pe cale să se adâncească, după ce guvernul de la Doha a refuzat să pună în practică anumite revendicări formulate de coaliţia statelor arabe din vecinătate, condusă de Arabia Saudită.
Lista sancţiunilor economice şi diplomatice îndreptate împotriva Qatarului s-ar putea largi cu acest prilej, dar oficialii din micul stat arab mizează în continuare pe bogăţia acumulată de-a lungul anilor, care a transformat statul din Golf în cea mai bogată naţiune raportat la numărul de locuitori, anunţă CNBC.
Portofoliul Fondului de Investiţii al Qatarului este compus dintr-o serie de afaceri care o fac să pălească de ruşine până şi pe Regina Angliei. Şi asta la propriu, după ce reprezentanţii emiratului au ajuns să deţină în Londra proprietăţi mai numeroase şi mai valoroase decât cele ale casei regale din Marea Britanie.
Rezistenţa manifestată de micul emirat în faţa politicii dictate în regiune de saudiţi poate fi explicată uşor prin diversitatea şi multitudinea afacerilor în care oficialii de la Doha au investit fondurile strânse din exportul de petrol şi gaze.
Printre acestea se numără un studio de film hollywoodian, o casă de modă italiană şi mai multe construcţii gigantice din marile oraşe ale lumii.
Venitul excedentar realizat din exportul de energie şi populaţia redusă, de doar 2,2 milioane locuitori, fac din micul emirat din Golf cea mai bogată naţiune de pe pământ.
Autoritatea de Investiţii din Qatar, entitate înfiinţată în urmă cu 12 ani, deţine un portofoliu investiţional de 338 de miliarde de dolari, fiind pe locul 11 într-un top al fondurilor de investiţii suverane din lumea întreagă.
Iată şi cele mai valoroase plasamente realizate până acum de qatarezi: în Londra, emiratul deţine zgârie-nori celebri precum Canary Wharf, turnul HSBC sau The Sgard, dar şi magazinul Harrods.
British Airways este deţinută în proporţie de 20% de qatarezi şi un procent asemănător le revine şi din aeroportul Heathrow.
Peste Canalul Mânecii, emiratul se poate lăuda cu o echipă de fotbal din Franţa, Paris Saint-Germain.
În New York, oficialii de la Doha au preferat să plaseze banii în Empire State Reality Trust, consorţiu care deţine şi celebra clădire din metropolă. Cota de participare a qatarezilor în afacere este de 10 procente.
BeIN, un grup media deţinut de statul qatarez, a cumpărat anul trecut studioul Miramax pentru o suma încă necunoscută. Fondul de investiţii a finanţat extinderea Uber şi a anunţat şi deschiderea unor afaceri în Silicon Valley.
O amprentă vizibilă a fost pusă şi asupra afacerilor imobiliare din Singapore, unde Qatar are în proprietate turnurile Asia Square, cumpărate pentru 2,5 miliarde dolari. A fost cea mai scumpă tranzacţie imobiliară din istoria insulei.
Sursa: business24.ro
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți