Cum a câștigat un ziarist de la Radio Cluj daune morale de 100.000 de euro
Curtea de Apel Cluj a dispus la finalul săptămânii trecute ca Societatea Română de Radiodifuziune să îi plătească unui angajat suma de 100.000 de euro, drept daune morale. Decizia este definitivă și trebuie pusă în executare fără alte comentarii.
Povestea reporterului Mihai Miclăuș de la Radio Cluj, a început în anul 2006. Ziaristul a ajuns un paria, pentru simplul motiv că a avut curajul să solicite conducerii de la București, organizarea unui concurs pentru funcția de director al Studioului Cluj și încetarea practicii „clientelare” de a impune oameni docili în anumite funcții de conducere, cum este actualul director al Radio Cluj, Bogdan Roșca.
„În acest fel am devenit un salariat indisciplinat, care s-a evidențiat constant prin contestarea în repetate rânduri a conducerii Radio Cluj”, spune MIhai Miclăuș că i-a fost reproșat de conducere.
În anul 2014, Mihai Miclăuș a aflat că directorul Radio Cluj i-a copiat, cuvânt cu cuvânt, lucrarea de licență, pe care a susținut-o la UBB Cluj. „Nu am considerat potrivit să întreprind o acțiune în instanță pentru anularea acestei lucrări de licență”, spune Miclăuș.
UBB Cluj a considerat că nu este legal să solicite Ministerului Educației retragerea titlului obținut de managerul Roșca prin fraudă, având în vedere prevederile legale.
Acuzațiile de umilință
După ce a solicitat organizarea concursului pentru funcția de director, ziaristul a văzut pe propria lui piele cum funcționează un sistem de forță. „În prima fază mi s-au luat emisiunile. În 2006, realizam și prezentam emisiunea matinală, În acea perioadă Radio Cluj avea o audiență bună. Între timp, audiența a scăzut de trei ori. Apoi, mi s-a spus că vocea mea nu mai corespunde, că vocea mea e stridentă și că îndepărtează ascultătorii. Lucru care, curios, nu s-a întâmplat când prezentam emisiuni”, mai spune Miclăuș.
La evaluările anuale, Mihai Miclăuș a fost notat cu calificatul satisfăcător. „Un fel de nota 6, asta după ce ani la rând am fost la cele mai importante subiecte, mineriade sau chiar accidentul aviatic din Apuseni. De asemenea propunerile de subiecte făcute de mine erau atribuite altora”, mai spune jurnalistul.
Lucrurile au mers până acolo, încât conducerea Radio Cluj ar fi monitorizat, susține Miclăuș, cu cine vorbea la telefonul mobil. „Este o formă de a impune frică, de a crea o stare de temere angajaților de la Radio Cluj”, spune Mihai Miclăuș, care a fost sancționat disciplinar de două ori, ambele sancțiuni fiind anulate de instanțele de judecată. La ultima acțiune, Miclăuș a primit suma de 100.000 de euro, daune morale, deoarece s-a considerat că este o victimă a abuzurilor de la Radio Cluj.
Declinul de la Radio Cluj
În ultimii zece ani, postul de radio al Transilvaniei, Radio Cluj, a ajuns să aibă o audiență, aproape nesemnificativă. De la 350.000 de ascultători, în 2007, Radio Cluj a ajuns în 2016, la 99.000 de ascultători. Jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș, doctor în istoria presei, a tras un semnal de alarmă cu ceea ce se întâmplă la Radio Cluj.
„Nimeni nu ia nicio măsură să oprească acest declin. Din contră, actualul manager, Bogdan Roșca a luat măsuri care duc audiența în cap. Este o instituție publică plătită din bani publici și care are 100 de angajați”, spune Tiberiu Fărcaș.
De la Radio Cluj au plecat, în ultimii ani, o parte dintre cei mai buni angajați. Fiecare dintre aceștia au reclamat presiuni și abuzuri la care au fost supuși. Directorul Radio Cluj, Bogdan Roșca a declarat că va aștepta sentința Curții de Apel Cluj. În plus, managerul a precizat că suma de 100.000 de euro, daune morale, acordate jurnalistului Mihai Miclăuș sunt exorbitante în raport cu alte sentințe cum ar fi victimele unor grave accidente de circulație.
Sursa: evz.ro
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni