Cum a ajuns Trump să facă GAFA deceniului
Preşedinţia lui Donald Trump a intrat în derivă la puţin timp după demiterea bruscă a directorului FBI James Comey.
La o zi după această demitere, preşedintele SUA îl primeşte la Casa Albă pe Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, interzicând accesul presei americane şi permiţând doar jurnaliştilor ruşi să consemneze o scurtă declaraţie a oficialului de la Kremlin după ce a ieşit din Biroul Oval de la convorbirea cu preşedintele american.
La câteva ore după întâlnirea Trump-Lavrov, cotidianul rus Pravda anunţă că ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, va fi schimbat. Ambasadorul apare în mai multe rapoarte realizate de agenţiile de informaţii americane, fiind omul de legătură dintre Vladimir Putin şi unii dintre apropiaţii lui Trump.
Michael Flynn, consilierul pe probleme de securitate naţională, a demisionat după ce l-a minţit pe vicepreşedintele american Mike Pence despre conţinutul unor convorbiri telefonice avute de Flynn chiar cu ambasadorul Kisliak.
Succesiunea rapidă şi nefirească de evenimente aruncă o nouă lumină asupra relaţiei misterioase dintre Trump şi Putin - demisia directorului FBI care coordona o anchetă despre implicarea Kremlinului în alegerile prezidenţiale din SUA, primirea şefului diplomaţiei ruse, blocarea accesului mass-media, iar, la scurt timp, decizia de schimbare a ambasadorului rus la Washington.
O succesiune care pare a face parte dintr-un scenariu special creat pentru a îngropa urmele legăturilor dintre Trump şi Putin.
„Rusia va schimba ambasadorul din Statele Unite după întâlnirea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin”, scrie cotidianul rusesc Pravda.
Întâlnirea dintre cei doi şefi de stat e programată să aibă loc în luna iunie. Înlocuitorul lui Serghei Kisliak va fi fostul ministru adjunct al Apărării, Anatoli Antonov, anunţă cotidianul Kommersant din Sankt Petersburg.
Declaraţiile oficialilor de la Casa Albă se bat cap în cap
La numai o zi de la concedierea directorului Comey, Casa Albă a anunţat prin declaraţii ale consilierilor de presă că agenţii FBI nu erau mulţumiţi de activitatea directorului demis, iar ancheta Trump-Rusia nu era o prioritate pentru poliţia federală.
Într-o audiere în faţa Comisiei pentru Informaţii din senatul american, şeful interimar al FBI, Andrew McCabe, a declarat că ancheta Trump - Rusia este „extrem de importantă” pentru FBI. „Bărbaţii şi femeile din FBI nu pot fi opriţi să facă ceea ce trebuie să facă”, a spus în faţa senatorilor directorul interimar.
În ce priveşte relaţia lui Comey cu angajaţii săi, domnul McCabe a declarat: „Fostul director se bucura şi încă se mai bucură de un larg suport în interiorul FBI”, consemnează cotidianul New York Times.
Această declaraţie vine după ce unul dintre purtătorii de cuvânt ai preşedintelui Trump, Sarah Sanders, le-a spus reporterilor că „un număr important de membri ai FBI îi mulţumesc şi îi sunt recunoscători preşedintelui pentru decizia luată”, scrie cotidianul american citat mai sus.
Deşi, atât în scrisoarea oficială trimisă directorului FBI, cât şi în postări pe Twitter, preşedintele american a ţinut să precizeze că decizia sa are legătură cu eşecul FBI în cazul anchetării lui Hillary Clinton, Donald Trump nu reuşeşte să ascundă profunda sa preocupare pentru ancheta FBI în ce priveşte legăturile sale cu Rusia.
„Şi, de fapt, când m-am decis s-o fac, mi-am spus: ştiu că povestea legăturilor dintre Trump şi Rusia e una inventată. A fost tot timpul o scuză a democraţilor pentru că au pierdut alegerile”, a declarat preşedintele american într-un interviu oferit postului TV NBC News.
E clar acum, după mai multe declaraţii care se contrazic una pe cealaltă, că decizia preşedintelui Trump a fost una personală. Donald Trump a vrut să-l concedieze pe Comey, pentru că l-a văzut mereu ca un pericol pentru autoritatea sa, iar ancheta despre implicarea Moscovei în alegeri reprezenta şi reprezintă o mare vulnerabilitate pentru actuala administraţie de la Casa Albă.
Demiterea lui Comey atrage şi mai mult atenţia asupra poveştii cu Rusia
Această demitere are puţine şanse să oprească investigaţia, deşi sunt semne că Donald Trump va face tot ce-i stă în putere pentru a o îngropa.
„Eforturile Rusiei de a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016 reprezintă cea mai recentă expresie a unei dorinţe continue a Moscovei de a mina ordinea democratic-liberală din Statele Unite, dar aceste acţiuni recente arată o escaladare importantă în această direcţie şi o creştere în intensitate a activităţilor, în comparaţie cu precedentele operaţiuni”, se scrie în raportul oficial realizat de Agenţia Naţională de Informaţii şi publicat în dată de 6 ianuarie 2017.
Acest raport a ajuns, înainte de a fi făcut public, la preşedintele Obama şi la Donald Trump, imediat după ce acesta a câştigat alegerile. Dar ultimul a preferat să-i minimalizeze importanța şi să-l catalogheze drept „fake news”.
Alegerile din Franţa, strategia folosită de serviciile de informaţii ruse în încercarea de a-l bloca pe Emmanuel Macron să câştige preşedinţia confirmă realitatea acestui raport realizat de serviciile de informaţii americane.
„Dacă Trump crede că prin demiterea lui Comey poate ucide ancheta FBI sau măcar s-o deturneze într-un fel sau altul, el a făcut gafa deceniului. Executându-l pe Comey a atras şi mai mult atenţia asupra poveştii cu Rusia şi nu va putea să stopeze ancheta FBI.
Audierile pentru confirmarea unui succesor la conducerea FBI vor deveni forumuri naţionale de dezbatere în ce priveşte implicarea Rusiei în alegerile din 2016 care, până acum, au fost percepute doar ca un scandal în încercarea de a cerceta o infracţiune. De ce Trump, totuşi, a făcut-o?
Acum, ştim: Regele a cerut, dar nimeni nu a vrut să-l scape de acest preot supărător. Odată cu trecerea timpului a devenit atât de nerăbdător, încât a fost obligat s-o facă el însuşi”, scrie Charles Krauthammer într-un articol de opinie pentru cotidianul Washington Post.
Sursa: ziare.com
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania