08:20:49 27.01.2025
Stiri

Cultura care îi aduce unui tânăr agricultor PROFIT de zeci de MII de EURO la hectar

Economie 28.02.2015 11:29 Vizualizări4357 Autor: Ziarul National
Cultura care îi aduce unui tânăr agricultor PROFIT de zeci de MII de EURO la hectar  agrointel.ro

Un soi vechi de legume căutat de unii care doar au auzit de beneficiile sale, dar și de cei care vor să îi simtă din nou gustul, napul românesc sau topinamburul, cum i se mai spune mai nou, revine în forță ca și cultură profitabilă pe suprafețe mici, scrie agrointel.ro.

Absolvent al Facultății de Horticultură din București, Florian Filip are acum 29 de ani și a pariat pe readucerea pe piața românească a napului, denumit popular nap-porcesc. În judeţul Buzău, la Lunca, în curtea bunicii sale, acum 10 ani a luat naștere prima cultură serioasă de topinambur.

“Încă de când mă știu, am fost pasionat de plante mai puțin cunoscute, dar care au un potential ridicat: bamele, napii turcești, năutul, bobul, sorgul pentru boabe și pentru sirop, lupinul dulce. Mă declar un culegător de seminţe vechi autentice românesti. De agricultură propriu-zis am început să mă ocup acum mai bine de 10 ani, pe un teren primit moștenire de la bunica mea, pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Astăzi cultiv napi pe o suprafață de 4.000 metri pătrați”, ne-a vorbit horticultorul despre primii săi pași în agricultură.

Napul se poate planta și recolta în același fel ca și cartoful. “La un hectar de topinambur ai nevoie de 1.000 de kilograme de tuberculi sau 3.000 de plante/răsaduri, care costă undeva la 4.000 lei (circa 20 de mii de lei moldoveneşti). Plantare se face în același sistem ca și cartoful.

La un hectar cultivat cu topinambur se obține o recoltă de aproximativ 45 de tone. Pentru consum, prețul unui kilogram de napi este de 4 lei, ceea ce înseamnă că profitul obținut în primul an de cultură se ridică la circa 39.000 de euro (scăzând investiția în tuberculi și scoțând din calcul achiziția de unelte și utilaje), după care, următorii 3 ani vor aduce câștiguri de 40.000 de euro. În ceea ce privește materialul săditor, în funcție de cantiatea solicitată, prețul este negociabil.

"Vând napii pentru consum și răsaduri pentru plantat pe internet, prin anunțuri. Cei care cumpără și consumă în stare proaspătă topinamburii sunt persoanele bolnave de diabet sau cele care vor să slăbească și știu că tuberculii au un conținut mare de inulină. De asemenea, în ultima perioadă de timp am avut o cerere în creștere la răsaduri, semn că sunt din ce în ce mai mulți agricultori care fie doresc să își facă propria cultură, fie vor să aibă în grădină pentru consum personal. Am fost contactat de fermieri din Arad și Piatra Neamț, care au suprafețe mult mai mari decât ce cultiv eu, cred că în următoarea perioadă de timp vor fi din ce în ce mai mulți cei care vor dori să planteze napi”, a precizat horticultorul despre modalitatea în care acesta reusește să îți valorifice producția obținută.

Tuberculii conțin inulină, un polimer al fructozei cu rol benefic în alimentația diabeticilor, a persoanelor care au probleme cu greutatea prin diminuarea apetitului, a persoanelor care au urmat tratamente cu antibiotice contribuind la refacerea florei intestinale. Inulina ajută și la fixarea calciului în oase. Proteinele care se regăsesc în tuberculi conțin 8 aminoacizi esențiali: arginină, valină, histidină, izoleucină, leucină, lizină, triptofan, fenilaninnă.

Frunzele conțin 4% triptofan, leucină și betacaroten în proporție de 45mg/100grame.

Tuberculii de napi pot fi consumați atât în stare proaspătă, în salate, cât mai ales în stare conservată, asemănător cu castraveții murați. În stare proaspătă napii pot fi păstrați la rece, în ambalaje de plastic, pentru a păstra o atmosferă umedă care să permită hidratarea tuberculilor. O cantitate mică se poate păstra și la frigider pentru o perioadă scurtă de timp.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md