08:18:25 27.01.2025
Stiri

BÂTĂ? Culoarea luptei cu corupția din R. Moldova

Anticorupție 28.02.2015 11:00 Vizualizări2220 Autor: Mariana Rață
BÂTĂ? Culoarea luptei cu corupția din R. Moldova

Cei mai mulți dintre primarii care au ajuns în ultimii doi ani în vizorul CNA fac parte din partidele „concurente” ale Partidului Democrat

În ultimii doi ani, Centrul Național Anticorupție (CNA) a pornit urmărirea penală în privința a 50 de primari din republică. Aproape jumătate dintre aceștia sunt membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, iar un sfert au carnete de membri ai PCRM. Întâmplător sau nu, primarii democrați nu s-au prea aflat în vizorul ofițerilor CNA, iar primarii independenți s-au grăbit să adere la Partidul Democrat, după „vizitele” mascaților de la Anticorupție.

Norocul democraților

Din 2013 și până în prezent, doar cinci primari democrați au avut de furcă cu ofițerii Centrului Național Anticorupție. Doi dintre aceștia au ajuns „vedete” TV, după ce CNA a făcut publice imaginile cu reținerile acestora. Apoi, instituția nu a mai suflat nicio vorbă despre soarta dosarelor. Primarii însă au scăpat de pedeapsă. Primarul satului Musteața, din raionul Fălești, democratul Constantin Ciubari, reținut în flagrant delict pentru că a extorcat 200 de dolari de la o persoană, s-a ales doar cu o amendă. Judecătoria Fălești a stabilit că primarul nu merită să fie lipsit nici măcar de mandat pentru mita luată, mai ales că a reușit să-i convingă pe judecători că a crezut că banii primiți sunt „așa, ca între băieți, pentru o bere”.

Iar cel de-al doilea democrat, primarul satului Molești, raionul Ialoveni, Mihail Catan, a obținut câștig de cauză în judecată, pe motiv că ofițerii CNA au încălcat mai multe norme de procedură penală care „au încălcat dreptul inculpatului la apărare”.

Hărțuiți cu scrisori anonime

Primarii PLDM declară însă că au fost de-a dreptul hărțuiți de CNA în ultimii ani. Din cei 50 de primari bănuiți de corupție de către CNA în 2013-2015, aproape jumătate fac parte din acest partid.

În mai multe cazuri, investigațiile au fost pornite în baza unor scrisori anonime sau a unor denunțuri care până la urmă s-au dovedit a fi false, iar după ce i-au purtat pe aleșii locali pe drumuri timp de mai multe luni, ofițerii CNA au fost nevoiți să claseze dosarele.

„E o poveste veche și mă bucur că s-a terminat rapid. Au venit la mine cu o scrisoare anonimă. Eram acuzat de mai multe încălcări pe care nu le-am comis. Au verificat și au plecat”, susține Anatolie Tabuica, primarul liberal-democrat al satului Dângeni din raionul Ocnița.

În alte cazuri, nevinovăția aleșilor locali liberal-democrați a fost demonstrată în judecată.

„Nu am scăpat ușor de dosare. A trebuit să îmi demonstrez nevinovăția în judecată, chiar dacă cel care m-a denunțat era fostul primar al satului, care este judecat în cinci dosare penale și acum se află în proces de instrumentare al șaselea”, explică primarul satului Bălăsinești, raionul Briceni, Victor Cucereavâi.

Defrișări cu CNA

Cu „sabia CNA” suspendată deasupra capului s-au simțit în ultimii ani și primarii comuniști. Ofițerii CNA le-au trecut pragul în 13 cazuri din cele 50.

Într-unul din cazuri, primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov, a fost cercetat în calitate de bănuit pentru că ar fi permis defrișarea unor copaci bătrâni din parcul central din oraș, fără a avea avizul Inspectoratului Ecologic din raion. Filipov a calificat acțiunile CNA drept încercare de răfuială politică. Dosarul se află acum în instanță.

La fel a calificat acțiunile ofițerilor anticorupție și primarul comunist din satul Corten, Taraclia, Ivan Taucci, care a ajuns pe banca acuzaților pentru că a vândut, fără acordul consiliului local, foile de ardezie vechi de pe acoperișul școlii din localitate, după ce acestea au fost înlocuite.

„Botezul”

„Vizitele” ofițerilor CNA i-au determinat pe cel puțin doi dintre cei patru primari independenți care au fost cercetați penal pentru acte de corupție să scrie cereri de aderare la Partidul Democrat.

„Am ajuns în vizorul CNA după ce fostul primar a scris niște aberații despre mine. Dosarul însă a fost clasat din lipsă de probe”, ne asigură primarul din satul Izbiște, raionul Criuleni, Ion Plămădeală.

Deși neagă orice substrat politic în acțiunile CNA, primarul recunoaște că este în prezent membru al Partidului Democrat.

„Clasarea dosarului nu are nicio treabă cu apartenența politică. Nu am apelat la nimeni. Mi-am luat și avocat ca să mă apere”, afirmă el.

Și primarul independent din satul Condrătești, raionul Ungheni, vizat într-un dosar penal pentru că ar fi semnat un contract de arendă a iazului din sat cu moștenitorii fostului arendaș, are astăzi în buzunar carnet de membru al PD.

„Nu are nicio legătură. Am aderat la PD pentru că este complicat să obții fonduri atunci când nu ești afiliat politic”, ne explică el.

Tudor Deliu, președintele Organizației aleșilor locali PLDM:

„Eu nu dispun de astfel de date statistice ale numărului primarilor PLDM cercetați pentru acte de corupție, dar nici pe departe nu cred că primarii PLDM sunt cei mai corupți din republică. Totuși, în capul mesei trebuie să stea legea și, dacă au comis acte de corupție, trebuie să poarte răspundere”.

Artur Reșetnicov, deputat PCRM:

„În perioada respectivă, existau presiuni politice. Am spus-o și anterior că primarii noștri erau presați, amenințați cu dosare, pentru a fi recrutați în partidele aflate la guvernare. Dacă vreți o analiză completă a situației, încercați să vedeți câți primari de-ai noștri sau din alte partide din opoziție au aderat în ultimii ani la partidele de la guvernare și atunci veți vedea legătura directă dintre dosare și aceste cazuri”.

Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție:

„Nu vreau să comentez ce spun liderii politici, dar pot să vă asigur că noi nu ducem evidența care primar și de la ce partid este. Totuși, vă recomand să vedeți pe hartă câte din primăriile din republică sunt conduse de reprezentanții unui partid sau altui și atunci veți vedea că primari din PLDM și PCRM sunt mult mai mulți decât din alte partide și de aici și numărul mai mare de dosare la CNA”.

Partid

Numărul de primari după alegerile din 2011

Numărul de primari în 2015

Numărul de primari cercetați de CNA

Proporția de primari anchetați de CNA

PLDM

283

350

21

6 %

PD

218

289

5

1,7 %

PCRM

202

176

13

7,3 %

PL

98


3

3,06 %

Independenți

67

???

4

5,9 %


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md