10:06:19 09.09.2024
Stiri

Culisele negocierilor care au dus la eliberarea deținuților americani din Rusia. Ce rol au jucat Olaf Scholz și moartea lui Navalnîi

Actualitate 02.08.2024 11:28 Vizualizări641 Autor: Ziarul National
Culisele negocierilor care au dus la eliberarea deținuților americani din Rusia. Ce rol au jucat Olaf Scholz și moartea lui Navalnîi X


Originile acordului istoric care a dus la schimbul de prizonieri dintre SUA și Rusia pot fi urmărite înapoi în 2022, scrie BBC, care a realizat o cronologie a negocierilor dintre cele două puteri, pe baza mărturiilor mai multor oficiali americani familiarizați cu subiectul.

Discuțiile din culise dintre Rusia, SUA și patru țări europene s-au intensificat la începutul acestui an, pe măsură ce un acord final devenea tot mai clar pentru toate părțile implicate. Negocieri au fost uneori febrile și dificile.

De asemenea, acestea au avut loc în timp ce tensiunile dintre SUA și Rusia au crescut din cauza războiului din Ucraina.

„A fost punctul culminant al mai multor runde de negocieri complexe și minuțioase pe parcursul a foarte, foarte multe luni”, a declarat Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, care a jucat un rol esențial în acord, la scurt timp după schimb, potrivit BBC.

Oficiali de rang înalt de la Casa Albă au furnizat joi o cronologie detaliată a evenimentelor în cadrul unei convorbiri cu jurnaliștii. Aceștia au declarat că primul indiciu că Moscova ar fi fost deschisă la o înțelegere a apărut în toamna anului 2022.

SUA și Rusia au negociat eliberarea lui Brittney Griner, vedeta americană de baschet care a fost arestată pentru posesie de ulei de canabis și trimisă într-o colonie penală rusă.

Griner a fost eliberată în cele din urmă, mai târziu în acel an, în cadrul unui schimb foarte mediatizat cu celebrul traficant de arme rus Viktor Bout.

Primele tatonări

Dar în timpul acestor discuții - au declarat oficialii de la Casa Albă - Rusia a precizat că dorea să obțină și eliberarea asasinului Vadim Krasikov, care ispășea o pedeapsă pe viață în Germania pentru că a împușcat mortal un bărbat într-un parc aglomerat din Berlin, la ordinele directe ale Kremlinului.

Jake Sullivan i-a spus omologului său german că Rusia militează pentru eliberarea lui Krasikov și a întrebat dacă Berlinul ar lua în considerare eliberarea acestuia în schimbul lui Alexei Navalnîi, activistul anti-Putin și liderul opoziției care era deținut în Rusia.

Cu toate acestea, Germania a fost reticentă în a elibera un asasin plătit care a comis o crimă atât de oribilă pe propriul său teritoriu. Deși Sullivan nu a primit un răspuns definitiv de la Berlin, conversațiile inițiale din 2022, atât între SUA și Rusia, cât și între SUA și Germania, au contribuit la pregătirea terenului pentru acordul mai mare și mai complex încheiat în ultimele săptămâni, care a fost finalizat pe pista sufocantă a unui aeroport turc.

Acest lucru se datorează faptului că ambele părți au semnalat, cel puțin într-o anumită măsură, ceea ce doreau. Rusia a spus clar că îl vrea pe Krasikov. Iar Washingtonul nu l-a dorit doar pe Navalnîi, ci și pe Paul Whelan, un fost pușcaș marin care a fost încarcerat pentru spionaj în Rusia în 2018.

Primele elemente ale unui potențial acord de schimb au început să prindă contur - dar mai era încă un drum foarte, foarte lung de parcurs.

Miza Rusiei


La sfârșitul lunii martie 2023, un reporter al Wall Street Journal din New Jersey, Evan Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat de agenții de informații ruși în timp ce se afla într-o călătorie de reportaj.

Detenția sa a stârnit un cor de proteste din partea SUA și a aliaților săi. O zi mai târziu, președintele Biden l-a instruit pe Jake Sullivan să ajungă la o înțelegere care să-l aducă acasă pe el și pe Paul Whelan. SUA a contactat direct Rusia.

Oficialii de la Casa Albă au declarat că a început o comunicare serioasă, iar miniștrii de externe respectivi au vorbit la telefon. Dar conversațiile s-au mutat curând de la acești diplomați de rang înalt la nivelul serviciilor secrete de informații, ceea ce SUA au ezitat să facă, deoarece Evan Gershkovich a fost acuzat de spionaj și Washingtonul s-a temut că implicarea CIA nu ar face decât să alimenteze aceste afirmații.

Pe măsură ce rotițele acestor negocieri tensionate se învârteau la sfârșitul anului 2023, SUA au ajuns să înțeleagă că eliberarea asasinului Krasikov era esențială pentru orice acord de succes, potrivit unor oficiali de rang înalt de la Casa Albă. Rusiei i s-au făcut oferte care nu îl includeau pe asasinul în vârstă de 58 de ani. Acestea au fost întotdeauna respinse.

Citiți continuarea pe digi24.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Ouăle” serviciilor ...

02.09.2024 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // O nouă șansă istoric...

30.08.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mândria de cobai

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md