Cubul Rubik împlinește 40 de ani! Avem pasionați și în R. Moldova: „Inteligența înseamnă putere!”
Cubul Rubik împlinește astăzi 40 de ani de la inventare și e sărbătorit de Google printr-un logo special. Cubul a fost creat pe 19 mai 1973 de către sculptorul și arhitectul de origine ungară Erno Rubik. Numele său inițial a fost Cubul Magic. Ulterior, cubul Rubik a devenit cea mai vândută jucărie din lume.
La Chișinău avem mai mulți pasionați de acest joc, care s-au unit într-un club al lor, unde se întrunesc periodic pentru a-și compara performanțele. Unul dintre ei este Iulian Sobețchi, tot el și creatorul unei platforme online care comercializează mai multe tipuri de asemenea cuburi. Iulian lucrează într-o companie multinațională din domeniul financiar, însă pe lângă auditare, mai are o pasiune – speedcubingul.
Ideea de a crea o platformă pentru iubitorii de cubik rubik i-a venit în urmă cu aproximativ patru ani, când un coleg de-al său s-a lăsat de fumat și, vrând să se liniștească, învârtea cubul rubik. „Cubul m-a provocat”, explică Iulian. „Am comandat un cub profesionist din România, pentru că pe piața noastră nu se putea găsi. La scurt timp, am mai cumpărat vreo 10 ca să le împart rudelor mele. Verișorii mei școlari au fost foarte încântați. Îmi rămăseseră două cuburi și le-am vândut printr-un portal online din Moldova. Atunci mi-a venit ideea să fac un magazin online cu jucării inteligente și puzzleuri mecanice”, povestește Iulian.
Despre avantajele cubului rubik, tânărul ar putea vorbi multe. În primul rând, această jucărie aparent simplă este o provocare pentru fiecare. „Mulți au tendința de a ceda înainte de a lua în mână cubul. Rezolvarea nu este așa de dificilă. E distractiv și aduce o satisfacție imensă atunci când îl rezolvi pentru prima dată. Cubul dezvoltă gândirea abstractă și te scoate din anonimat”, spune Iulian. Cei mai mulți clienți ai săi sunt elevi sau părinții acestora, dar și specialiștii în tehnologii informaționale.
Din dragostea pentru cubicul rubik, și logodnica lui Iulian, Alina, s-a implicat în mica afacere cu aceste jucării inteligente. Ea se ocupă de tot ce înseamnă relația cu publicul. Unii cumpărători iau cubul pentru sine, alții îl procură pentru copii, iar alții – ca să îl facă cadou unor oameni mai speciali: șefilor la serviciu sau nașilor. Iulian are în magazin peste 20 de feluri de cuburi, de toată complexitatea, iar anul acesta site-ul său va împlini un an de activitate.
„Planificăm să mai introducem câteva jucării noi și să organizăm competiții de speedcubing, iar rezultatele să le înregistrăm într-un top internațional”, povestește Iulian despre planurile sale de viitor. „Suntem convinși de faptul că inteligența înseamnă putere, iar cubul rubik este elementul care pornește mecanismul gândirii și al competitivității, te stimulează să îți depășești limitele și te face unic”, crede Iulian Sobețchi.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania