Cu pașaportul UE în buzunar, Stoianoglo a BOICOTAT referendumul, iar acum contestă „DA”-ul cetățenilor. „Este puțin probabil să fie recunoscut ca fiind legal”. REPLICA lui Popescu: „Veți recunoaște următorul președinte, dacă acesta obține 50,4%?”
Candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, a boicotat duminică, 20 octombrie, referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, iar acum, după ce majoritatea cetățenilor au spus „DA” la plebiscit, contestă rezultatele acestuia.
„Rezultatul referendumului este atât de disputat, încât este puțin probabil să fie recunoscut ca fiind legal. O fracțiune de procent desparte pozițiile unei părți a societății de cealaltă. Toată lumea înțelege că rezultatele referendumului reflectă mai degrabă atitudinea societății față de Maia Sandu, nu față de modernizarea europeană. Promovarea acestui rezultat îndoielnic în continuare, schimbarea Constituției, înseamnă doar un lucru: amplificarea dezbinării în societate, creșterea intensității confruntării și frângerea R. Moldova”, a scris pe Telegram Stoianoglo, deținătorul cetățeniei unui stat al UE.
Potrivit lui Stoianoglo, referendumul de duminică nu ar avea nicio legătură cu integrarea europeană a R. Moldova, iar organizarea sa „nu a fost necesară nici pentru Bruxelles, nici pentru legislația internă”.
„Un referendum privind integrarea europeană este, fără îndoială, necesar, dar va fi oportun doar atunci când R. Moldova va finaliza negocierile cu UE într-un mod onorabil. Acest lucru trebuie să devină o condiție obligatorie din partea Bruxelles-ului, iar societatea moldovenească trebuie să ajungă la un consens privind calea aleasă. Acest consens ar trebui să fie obiectivul tuturor politicienilor din R. Moldova care se consideră europeni și respectă valorile democratice”, a mai spus candidatul prorus.
Declarația lui Stoianoglo a provocat o reacție din partea fostului ministrul al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.
„Stimate domnule Stoianoglo, cred că este important pentru toți să clarificăm regulile jocului. Ziceți că nu puteți recunoaște rezultatul referendumului. Întrebarea mea este următoarea: veți recunoaște următorul președinte dacă acesta obține 50,4% din voturi? Câte procente trebuie să obțină următorul președinte ca dumneavoastră să recunoașteți rezultatul? Sper să avem cu toții un răspuns la aceste întrebări”, a replicat Nicu Popescu, care a promovat referendumul pentru aderarea R. Moldova la UE prin intermediul mai multor vizite în teritoriu și discuțiilor cu cetățenii.
CSM îi va propune președintei Maia Sandu eliberarea lui Alexei Paniș din funcția de judecător
„Rusia vrea HAOS în R. Moldova și ar putea regiza un atac cu drone asupra Centralei de la Cuciurgan, prezentat ca fiind din partea Chișinăului”. SCENARIILE posibile, după ce Rusia a acuzat R. Moldova că ar pregăti „atacuri” asupra Transnistriei
Biroul Politici de Reintegrare, reacție la sperietorile SVR: „Autoritățile ruse și partenerii lor de pe loc încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova. Joc periculos”