Cu ce ţară este gata să negocieze Putin un tratat de pace, dar cu pistolul pe masă
Cu doar câteva săptămâni înaintea unei vizite oficiale în Japonia, de la care întreaga lume aştepta semnarea unui acord de pace între cele două ţări, Vladimir Putin a decis să instaleze baterii de rachete antinavale în arhipelagul Kurilelor, o zonă disputată între Moscova şi Tokyo.
Japonezii au promis că vor veni cu un răspuns pe măsură, chiar dacă ruşii au menţionat că staţionarea rachetelor balistice intercontinentale în zonă face parte dintr-un program de antrenament al forţelor armate, informează IB Times.
Disputa în legătură cu insulele Kurile datează de mai bine de 70 de ani, nici până la această oră neexistând un tratat de pace între Tokyo şi Moscova, după finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Pentru japonezi, instalarea bateriilor de rachete ruseşti Bal şi Bastion în insulele pe care Moscova le-a ocupat la sfârşitul războiului reprezintă o provocare care nu poate rămâne fără răspuns.
„Această situaţie are o semnificaţie foarte serioasă. Vom lua măsurile necesare, după ce vom analiza problema în detaliu”, a explicat Fumio Kishida, ministrul de Externe al Japoniei.
Cu toate acestea, Kishida speră că vizita oficială programată de Vladimir Putin în Japonia, pentru luna viitoare, să relanseze discuţiile privind încheierea păcii între cele două ţări.
Punctul de vedere este împărtăşit şi de premierul Shinzo Abe, care a calificat lipsa unui tratat de pace între Moscova şi Tokyo drept o anomalie.
Amplasarea rachetelor pe insulele disputate de Rusia şi Japonia reprezintă un element pe care oficialii de la Tokyo se pare că nu l-au prevăzut. Chiar dacă se va aşeza într-adevăr la discuţii, este ca şi cum Putin şi-ar ţine pistolul pe masă, comentează analiştii japonezi.
De la Moscova, veştile nu sunt nici ele prea încurajatoare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitry Peskov, anunţând că Moscova are tot dreptul să instaleze rachete în arhipelagul Kurilelor.
Rachetele Bastion şi Bal au o rază de acţiune de 280 de kilometri, iar unele arme de acest tip se întâlnesc şi în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014 de la Ucraina.
Sursa: business24.ro
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”