17:07:55 24.11.2024
Stiri

CSS, fără ministrul în exercițiu Nagacevschi și directorul CNA, Ruslan Flocea. Dodon și-a dorit ca din componența CSS să facă parte și pe Irina Vlah, care a sprijinit referendumul SEPARATIST din 2014

Actualitate 26.01.2021 12:02 Vizualizări2207 Autor: Ziarul National
CSS, fără ministrul în exercițiu Nagacevschi și directorul CNA, Ruslan Flocea. Dodon și-a dorit ca din componența CSS să facă parte și pe Irina Vlah, care a sprijinit referendumul SEPARATIST din 2014


Noul Consiliu Suprem de Securitate (CSS) nu-i va avea în componență pe ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, și nici pe directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Ruslan Flocea, fost consilier prezidențial al lui Igor Dodon. Totodată, din noua componența a CSS nu va face parte nici bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care în 2014 a sprijinit referendumul privind secesiunea regiunii față de R. Moldova.

Ministrul Fadei Nagacevschi și Igor Dodon au lansat noi critici la adresa președintelui Maia Sandu, nemulțumiți de noua componență a Consiliului Suprem de Securitate.

Citește și: RISE: Pasajele adăugate cu ROȘU de către serviciile secrete de la Moscova în discursurile Irinei Vlah și ale lui Igor Dodon

Citește și: Găgăuzii sărbătoresc cinci ani de la referendumul SEPARATIST din regiune care a susținut integrarea autonomiei în Uniunea Vamală, iar Dodon le ține isonul

„Am observat că Președinția nu a inclus nici Ministerul Justiției (MJ) și nici CNA în componența CSS. Ieri, din declarațiile deputatul PAS, Igor Grosu, am înțeles că MJ nu a fost inclus în CSS din cauza persoanei mele. Din declarațiile deputatului s-a observat supărarea personală. Putem constata că noua componența a CSS-ului a fost stabilită exclusiv pe atitudini personale. Dacă e așa, atunci e trist... Dacă nu ești cu mine, ești împotriva mea... Eu vreau control total... Vorbim de un președinte pretins al tuturor, adept declarat al schimbărilor în justiție și luptei cu corupția, democrației, statului de drept...”, a scris Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Irina Vlah: Găgăuzia trebuie să aibă același statut pe care-l va obține Transnistria

Nagacevschi susține că ar vrea să plece cât mai repede din funcția de ministru în exercițiu. „Eu sunt în demisie. Sper cât de curând să fie clarificat acest aspect, să avem un ministru cu competențe depline, iar eu să fiu liber de mandatul de la MJ. Interesant cum vor colabora cu următorul ministru al Justiției, dar cu CNA? Sau nu e nevoie de colaborare cu MJ și CNA, sau s-a renunțat la agenda pe justiție și lupta cu corupția, sau domeniul justiției și lupta cu corupția se mută la Președinție? Am mai remarcat că în decret nu sunt indicate numele membrilor din oficiu, ci doar funcția. Este un nou indicator al atitudinilor și percepțiilor personale. Am impresia că, dacă nu ar fi fost din oficiu, stabiliți prin lege, nu i-ar fi inclus. Despre secretul de stat și riscurile create prin selectarea noii componențe, nici nu vreau să comentez. Am văzut-o și pe asta”, a conchis Nagacevschi.

La rândul său, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, e indignat că din componența CSS nu face parte bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. „Chiar și pe timpul guvernării Alianței pentru Integrare Europeană, în componența CSS era bașcanul de atunci, Mihail Formuzal. Ce înseamnă asta? E un indicator al atitudinii față de regiune. Sau poate e vorba de o supărare, pentru faptul că locuitorii din regiune au votat în proporție de 5% pentru Maia Sandu. Instituția prezidențială nu este o „nisipieră”, unde poți să-ți arăți supărările”, a scris Dodon pe Telegram.

Amintim că Irina Vlah a fost printre artizanii referendumului anticonstituțional din 2014, care a avut loc în Găgăuzia. Autoritățile de la Comrat au anunțat atunci că locuitorii autonomiei s-au pronunțat în proporție de peste 98% în favoarea apropierii de Uniunea Vamală. În cadrul aceluiași referendum, găgăuzii au decis că au dreptul la autodeterminare în cazul în care R. Moldova își va pierde independența. Desfășurarea, dar și rezultatele referendumului din 2 februarie 2014 au fost declarate ilegale de judecătorii moldoveni și de Guvernul de la Chișinău.

Cei care au colectat semnături pentru referendumul separatist au fost membrii mișcării Gagauz Halkî, organizație reactivată la Comrat. Cel mai sonor dintre separatiști este Ivan Burgudji, o persoană controversată, anchetată în numeroase rânduri de Procuratura Generală, pusă de către Irina Vlah în funcția de consilier pentru probleme juridice.

De asemenea, un rol important în desfășurarea referendumului l-a avut Federația Rusă care își promovează activ proiectul său geopolitic în UTA Găgăuzia. În afară de susținerea financiară a desfășurării referendumului, autonomia a fost vizitată de un grup de deputați din Duma de Stat a Federației Ruse și jurnaliști care au avut misiunea de a internaționaliza acest subiect.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md