CSP a decis să MODIFICE Regulamentul concursului de selectare a procurorului general, pentru a evita situații când un candidat este avantajat sau depunctat: R. Moldova ar putea să aibă un procuror general în luna aprilie
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis să modifice Regulamentul concursului de selectare a procurorului general, pentru a evita situațiile din februarie curent, când unii candidați au fost depunctați sau avantajați de anumiți membri ai consiliului, a declarat astăzi ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, membru din oficiu al acestei structuri. Ministra speră că viitorul procuror general al R. Moldova va fi ales în luna aprilie curent.
Potrivit ministrei, membrii CSP s-au întrunit în ședință la începutul săptămânii curente, în cadrul căreia fiecare a venit cu propuneri pentru îmbunătățirea Regulamentului concursului de selectare a procurorului general.
„Împreună cu membrii CSP, am reexaminat conținutul actualului Regulament al concursului pentru selectarea procurorului general. Au fost formulate mai multe propuneri. În următoarele zile, urmează să reflectăm asupra propunerilor, astfel ca, până la finele săptămânii viitoare, să ajungem la o variantă finală. În primul rând, vrem să găsim o formulă reușită, pentru a exclude acele situații de deturnare a punctajelor acordate, să nu existe discrepanțe majore”, a menționat membra CSP din oficiu.
O modificare se referă la stabilirea unui prag minim, pe care trebuie să-l atingă candidații la fotoliul de procuror general. Dacă un candidat acumulează cel mai mare punctaj, dar acest punctaj este sub pragul minim stabilit de CSP, atunci nu va fi numit în funcție.
„S-a luat în considerare propunerea de a stabili un prag minim pe care ar trebui să-l atingă eventualii candidați pentru funcția de procuror general. Acum regulamentul nu prevede acest lucru. De exemplu, din 100 de puncte, candidatul trebuie să atingă cel puțin 70 pentru a fi considerat câștigător. O altă propunere luată în considerare se referă la metoda mediană. Asta ar însemna că, la calcularea voturilor, se exclud extremele. În așa fel vor fi excluse situațiile când un candidat este depunctat intenționat”, a precizat Veronica Mihailov-Moraru.
Ministra Justiției nu știe exact când va avea loc noul concurs, dar speră că în aprilie vom avea un procuror general cu acte în regulă.
Consiliul Superior al Procurorilor a anulat pe 28 februarie concursul pentru funcția de procuror general, în cadrul căruia Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj, deoarece membra Consiliului, Olesea Vîrlan, l-ar fi depunctat nejustificat pe Ion Munteanu. Vîrlan a recunoscut că ar greșit în privința notei de 3,5 acordată actualului procuror general interimar, iar din acest motiv a votat pentru anularea concursului. Ulterior, sub presiunea opiniei publice, Olesea Vîrlan a demisionat, iar locul său a fost luat de Mariana Cherpec.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2