CSM, supărat pe acuzațiile la adresa judecătorilor, care ar tergiversa examinarea unor dosare: „Autoritățile trebuie să evite comentarii publice care ar putea pune presiune pe magistrați sau ar putea compromite imaginea întregului sistem judiciar”
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicită „oficialilor de rang înalt” să respecte independența justiției, reamintind că, „în orice stat de drept, autoritățile trebuie să evite comentarii publice care ar putea pune presiune pe magistrați sau ar putea compromite imaginea întregului sistem judiciar”.
Reacția vine ca urmare a declarațiilor publice recente privind lipsa de progres a sistemului judecătoresc în dosare de rezonanță, în contextul proceselor electorale curente.
„CSM reiterează angajamentul sistemului judecătoresc față de respectarea principiilor de independență, imparțialitate și transparență în soluționarea tuturor cauzelor aflate pe rol. În ceea ce privește orice suspiciuni legate de tergiversări, CSM își exprimă disponibilitatea de a examina cu maximă atenție și seriozitate fiecare sesizare cu privire la eventuale abateri, în limitele competențelor sale legale. Totodată, CSM reamintește că legislația în vigoare prevede condițiile în care se înaintează sesizările pe cazuri concrete și procedura de examinare a acestora”, cităm dintr-un comunicat de presă al CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii dă asigurări că se va asigura, în calitatea sa de garant al independenței judecătorești, ca fiecare judecător să-și exercite funcțiile în conformitate cu normele legale și standardele de integritate.
Amintim că președinta Maia Sandu a declarat recent că, dacă justiția din R. Moldova, care s-a opus cu vehemență curățării în ultimii ani, ar fi dus la bun sfârșit dosarele de corupție mare, inclusiv cel numit „kuliok”, cel care vizează jaful bancar sau corupție din alegerile locale de la Orhei sau UTA Găgăuzia, viitorul R. Moldova nu ar fi fost astăzi în pericol.
Totodată, procurorul general, Ion Munteanu, a arătat că, deși procurorii au trimis în instanță dosare care vizează finanțarea ilegală a partidelor și a campaniilor electorale, acestea sunt tergiversate de către magistrați.
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989: prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului
După centrala nucleară de la Cernavodă, și centrala Petrom de la Brazi, România, va furniza energie electrică R. Moldova