17:35:15 26.11.2024
Stiri

CSM NU este de acord cu reforma CSJ, propusă de Guvern: Mai puțini reprezentanți ai societății civile în Comisia de evaluare, mai mulți judecători la CSJ și pensii mai mari pentru magistrați

Social 24.09.2019 14:45 Vizualizări1858 Autor: Ziarul National
CSM NU este de acord cu reforma CSJ, propusă de Guvern: Mai puțini reprezentanți ai societății civile în Comisia de evaluare, mai mulți judecători la CSJ și pensii mai mari pentru magistrați


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu este de acord cu mai multe prevederi ale proiectului de lege cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a organelor procuraturii, propusă de Guvern.

În avizul aprobat astăzi la ședința CSJ se arată că reformarea sistemului judecătoresc trebuie să aibă loc cu respectarea standardelor internaționale.

Mai exact, membra CSM Nina Cernat a declarat că în componența Comisei de evaluare extenă a tuturor judecatorilor CSJ, a președinților și vicepreședinților de instanțe, majoritari trebuie să fie magistrații, așa cum recomandă Consiliul Europei și Comisia de la Veneția, nu reprezentanți ai societății civile și ai organelor de stat, pentru a nu sugera că „sistemul este condus de la Guvern sau Parlament”.

Totodată, membrii CSM nu sunt de acord nici cu mișcorarea până la 17 a numărului de judecători la CSJ, fiindcă ar putea fi afectată calitatea actului judecătoresc.

„Șaptesprezece posturi de judecători la CSJ este un număr insuficient. Sarcina unui judecător de la CSJ este în prezent de 600 - 700 de dosare. Dacă se va înjumătăți numărul acestora, sarcina se va dubla și va fi în medie de 1 000 de dosare. În plus, se atribuie competențe suplimentare pentru judecători prin acest proiect de lege”, a afirmat Nina Cernat.

Membrii CSM nu sunt de acord nici cu modificările ce țin de excluderea specializării în rândul membrilor CSJ și nici cu cele ce țin de pensiile judecătorilor, făcând referire, iarăși, la recomandările Consiliului Europei.

„Am fost categoric împotrivă să fie modificat art. 32 din Legea cu privire la statutul judecătorilor prin care se propune a fi exclusă sintagma referitoare la pensia judecătorilor. (...) Remunerația, pensia și garanțiile sociale ale judecătorilor trebuie să fie cât mai aproape de salariul judecătorilor aflați în funcție”, a adăugat Cernat.

Menționăm că proiectul de lege cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii a fost trimisă spre expertizare la Comisia de la Veneția.

Guvernul propune revederea competențelor, modificarea condițiilor și a criteriilor de numire a judecătorilor și reducerea numărului acestora, precum și instituirea unei comisii de evaluare extemă a tuturor judecătorilor CSJ, președinților și vicepreședinților de instanțe, precum și a procurorilor din Procuratura Anticorupție, procurorilor-șefi și adjuncților din procuraturile specializate și teritoriale.

Componența Comisiei externe de evaluare ar urma să fie următoarea: doi membri din partea Parlamentului, alți doi din partea Președinției, doi din partea Guvernului, alți doi de la Consiliul Superior al Magistraturii , doi de la Consiliul Superior al Procurorilor, patru de la Platforma Națională din Moldova a Forumului Societății civile din Parteneriatul Estic și șase experți străini propuși de ministrul Justiției, în baza recomandărilor partenerilor externi.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md