Trei judecători SCAPĂ de dosar penal. CSM a respins demersul procurorului general
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a acceptat sesizarea procurorului general de eliberare a acordului pentru pornirea urmăririi penale pe numele a trei judecători ai Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), vizând cazul „Aroma Floris”. Magistrații sunt bănuiți că ar fi pronunțat cu bună știință o decizie contrară legii.
Potrivit materialelor procesului penal, în urma hotărârii celor trei magistraţi ai CSJ, o datorie a unui agent economic faţă de o persoană fizică, recunoscută anterior prin hotărâre judecătorească, a ajuns să fie pusă în seama bugetului de stat.
Cazul „Aroma Floris” a ajuns în atenția opiniei publice în 2010, când judecătorul Ion Druţă, pe atunci preşedinte al Judecătoriei Botanica, a dispus ca avocatul Andrei Chiriac să primească de la compania letonă o datorie de patru milioane de lei. Hotărârea a fost atacată, în februarie 2011, la Curtea de Apel Chişinău. Decizia Judecătoriei Botanica a fost casată, iar cazul a fost trimis la rejudecare. Avocatul a mers ulterior la CEDO, invocând faptul că firma letonă ar fi depus apelul cu încălcarea termenului legal.
Înainte ca CEDO să se pronunțe, agentul guvernamental al Republicii Moldova a iniţiat o procedură de împăcare între părţi în 2013. În februarie 2014, Curtea Supremă de Justiţie, cu votul a trei din cei cinci judecători din complet, inclusiv Ion Druţă, care între timp a fost transferat de la Judecătoria Botanica la CSJ, a dispus încasarea sumei datorate de compania străină, peste patru milioane de lei, din contul bugetului de stat.
Procuratura Generală precizează că, în utimul an şi jumătate, acesta este al şaselea caz în care CSM respinge demersul procurorului general pentru eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale pe numele unor judecători pentru pronunţarea cu bună ştiinţă a unor decizii contrare legii.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”