Crucifixul lui Năstase va fi SCOS din holul MAI, la insistența Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove cer revizuirea deciziei CSJ
Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a respins, pe 10 noiembrie curent, recursul Ministerul Afacerilor Interne (MAI) împotriva Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, cu privire la decizia de a scoate crucifixului din holul instituției. Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove îndeamnă CSJ să revină asupra acestei decizii și să nu creeze dezbinare și mai mare între cetățeni.
Potrivit Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, decizia de a scoate crucifixul instalat la inițiativa fostului ministru de Interne, Andrei Năstase, a fost luată de judecătorii Maria Ghervas, Nina Vascan și Victor Burduh.
„Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a luat act și își exprimă îngrijorarea profundă față de decizia Colegiului civil al CSJ, privind scoaterea crucifixului instalat în holul MAI. Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) califică o nedreptate fundamentală această decizie. Or, prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară. Crucea este reprezentată pe stema R. Moldova, în scutul plasat pe pieptul unei acvile purtând în cioc o cruce de aur. Crucea a purtat-o în mâinile sale, Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt. Despre Cruce a scris versuri eterne autorul imnului național marele preot și poet Alexie Mateevici”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Mitropolitul Vladimir.
În opinia BOM, decizia CSJ vizavi de scoaterea crucifixului de pe holul MAI e un act „defăimător și de discreditare a majorității naționale”. „Această decizie este un atentat la identitatea noastră de credință și de neam. Totodată, îndemnăm membrii Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ să-și revizuiască decizia față de acest subiect stringent în care este vizat cultul majoritar din țara noastră”, se mai spune în declarație.
Amplasarea marilor simboluri ale neamului în diferite locații reprezentative este o datorie permanentă a tuturor, consideră Mitropolia Basarabiei.
„Marii luptători pentru unitatea, libertatea și demnitatea națională au devenit eroi naționali, eterne raze și chipuri de lumină în istoria și spiritualitatea poporului nostru prin păstrarea credinței străbune. Sfânta Cruce, chip de lumină, cu valoare de simbol și de reper, trebuie cunoscută și cinstită ca fiind componenta majoră a identității și demnității, a dăinuirii și dezvoltării spirituale a poporului. Ca popor majoritar creștin încă de la formarea noastră în istorie, purtăm în suflet pecetea Crucii, trăind ritmic împreună cu ea în suferință și speranță, întristare și bucurie. Taina Crucii este înscrisă pe Stema R. Moldova, ca simbol al dăinuirii noastre și program spiritual al devenirii noastre. De aceea, acvila de pe Stemă poartă Crucea în plisc, arătând că numai prin credință și iubire jertfelnică noi ne-am apărat patria, am dăinuit ca neam și am păstrat unitatea și demnitatea noastră ca stat național.
Scoaterea Sfintei Cruci din sediul MAI reprezintă degradarea identității noastre naționale ce trebuie oprită. Este o dovadă de demnitate să arătăm elementele esențiale ale identității noastre pentru a transmite lumii un mesaj pozitiv despre spiritul sau etosul poporului nostru. Dorim să credem că cei ce vor să scoată Sfânta Cruce nu au intenția de a sfâșia identitatea noastră de neam, a batjocori crezul strămoșilor noștri care și-au vărsat sângele pentru libertatea și demnitatea neamului și a rupe pagini din cultura și istoria noastră lăsând viitorul știrbit.
Așadar, rugăm Colegiului Civil al CSJ ca să revină asupra acestei decizii și să nu creeze dezbinare și mai mare între cetățeni, dând dovadă de patriotism prin apărarea identității noastre ca neam”, se arată în declarația semnată de Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.
Crucifixul din holul MAI a fost instalat în toamna anului 2019, în prezența Mitropolitului Basarabiei și Exarhul Plaiurilor Petru și Mitropolitului Chișinăului și a Întregii Moldove Vladimir.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2