Crizele de NERVI la copii. Ce să faci când COPILUL îşi pierde controlul
Vi se pare cunoscută următoarea scenă? Eşti la magazin, aproape că ai terminat cumpărăturile şi pentru a patra oară copilul îţi cere o acadea, strategic aşezată pe rafturi ca să fie „în ochii lui”. I-ai spus în nenumărate rânduri NU şi, dintr-o dată, începe criza. Ţipă suficient de tare cât să-ţi găurească urechile, eventual se tăvăleşte, iar tu nu mai ştii cum să ieşi mai repede din magazin.
De ce ajung copiii să facă astfel de scene jenante pentru părinţi? Ce pot face părinţii ca să le oprească? Găsiţi mai jos răspunsurile la aceste întrebări şi nu numai oferite de specialiştii Empoweringparents.com.
În primul rând, nu încerca să „rezonezi” cu copilul în astfel de situaţii. Apoi, înţelege că nu e nimic „personal”. Copilul nu are ceva cu tine. Pur şi simplu este frustrat şi nu ştie cum să se comporte în astfel de momente. Iată şi câteva strategii pe care să le aplici.
Oferă-i copilului puţin control asupra vieţii lui
De multe ori copiii acţionează astfel întrucât vor puţină independenţă. De când se trezesc, oferă-le posibilitatea să ia decizii. Ce mănâncă la micul dejun, cu ce hăinuţe se îmbracă. Nu îi lăsa o listă mare de alternative, două sunt suficiente.
Găseşte modalităţi de a-i distrage atenţia
Copiii îşi concentrează atenţia pe durate mici de timp. Foloseşte-te de acest avantaj atunci când simţi că se apropie o criză de nervi. Scoate o jucărie pe care nu a mai văzut-o demult sau gustărică lui preferată, astfel încât să-i distragi atenţia de la obiectul ce l-ar putea face să „explodeze”.
Pe repede înainte
Copiii se plictisesc foarte repede, aşa că fie faci o listă de cumpărături foarte scurtă, fie te mişti repede, astfel încât cel mic să nu aibă timp să se plictisească. Fii atent la semnele care „îl dau de gol”: e plângăcios, mofturos. Dacă e aşa, amână-ţi planurile de cumpărături sau lasă-l cu altcineva şi mergi singur.
Oferă-i atenţie
Copilul poate face crize de nervi pentru că nu are atât de multă atenţie pe cât şi-ar dori. Pentru el, singura modalitate de a atrage atenţia părinţilor este să ţipe. Petrece mai mult timp cu copilul, joacă-te cu el, recompensează-i faptele bune.
Dacă în ciuda tuturor măsurilor de precauţie, copilul „explodează”, iată ce ai de făcut.
Nu da atenţie crizei
Nu încerca să „rezonezi” cu copilul. Comportamentul asociat cu o criză de nervi nu ar trebui să fie acceptat într-o familie. Aşa cum nu permiţi unui adult nervos să te înjure, să ţipe la tine sau să te lovească, nici copilului nu ar trebui să-i accepţi aceste lucruri. Când îşi va „reveni”, copilul se va simţi ruşinat de purtarea lui, iar acesta este un bun moment de a discuta şi de a-i prezenta alternativele unui comportament adecvat. Cu iubire, răbdare şi multe îmbrăţişări, vei reuşi.
Preia controlul
Când copilul izbucneşte într-o criză de nervi, înseamnă că şi-a pierdut controlul. De aceea are nevoie de un părinte calm, care să-i arate că ştie ce face. Dacă este acasă, du-l într-un loc unde nu se poate răni şi lasă-l să se calmeze. De fiecare dată când are nervi, du-l în acelaşi loc. Dacă sunteţi la cumpărături, ieşi din locul respectiv, chiar dacă asta înseamnă să nu îţi termini treaba. Dacă sunteţi la locul de joacă, plecaţi acasă.
Învaţă-l importanța cuvântului NU
Copiii sunt brilianţi când vine vorba de a obţine ceea ce vor. Dacă eziţi şi-i faci pe plac chiar şi o singură dată în timpul unei crize, va repeta scena de fiecare dată când va dori câte ceva. Fii ferm şi perseverent, iar copilul va realiza că nu va obţine ce vrea printr-un astfel de comportament.
Sursa: sfatulparintilor.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md