Criza umanitară din Transnistria, provocată de „Gazprom”, abordată la Davos: „Pe fundalul amenințărilor hibride și al interferențelor străine, R. Moldova își urmează ferm obiectivul de modernizare după modelul european”
R. Moldova și partenerii europeni își pot consolida eforturile pentru depășirea crizei umanitare create în regiunea transnistreană, în urma sistării de către concernul rus „Gazprom” a livrării gazelor naturale.
Modalitățile prin care Uniunea Europeană poate oferi sprijin pentru depășirea provocărilor în sectorul energetic au fost discutate de premierul Dorin Recean cu Marta Kos, comisarul european pentru Extindere, cu Radosław Sikorski, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, cu Jean-Noel Barrot, șeful diplomației franceze, dar și cu Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe al României, în cadrul unor întrevederi care au avut loc la Davos, Elveția.
„Pe fundalul amenințărilor hibride și al interferențelor străine, Republica Moldova își urmează ferm obiectivul de modernizare după modelul european. Avem mai multe provocări, dar continuăm să acționăm pentru a susține cetățenii noștri. Împreună cu UE și statele sale membre, construim o R. Moldova mai puternică, un stat european în care oamenii trăiesc în pace și prosperitate”, a spus premierul Dorin Recean.
Tot la Davos, șeful Executivului de la Chișinău s-a întâlnit cu omologul său Daniel Risch, premierul Principatului Liechtenstein. Prim-miniștrii s-au pronunțat pentru dinamizarea agendei bilaterale, în beneficiul ambelor state, cu accent pe programe comune, implementate în domeniul educației și asistenței sociale.
Oportunitățile de aprofundare a cooperării economice dintre Serbia și Republica Moldova au fost analizate în cadrul dialogului premierului Dorin Recean cu președintele sârb, Aleksandar Vučić. Totodată, perspectiva europeană comună și avansarea relațiilor bilaterale a fost abordată de prim-ministrul Dorin Recean în discuția cu președinta Consiliului de Miniștri din Bosnia și Herțegovina, Borjana Krišto.
La întrevederea cu Valdis Dombrovskis, Comisarul european pentru Comerț, premierul Dorin Recean a vorbit despre avantajele investiționale ale R. Moldova și a menționat că stabilitatea și pacea în regiune sunt condiții esențiale pentru progresul economic al statului nostru.
Situația economică a fost abordată și la întrevederea cu președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso. Părțile au făcut un schimb de opinii privind proiectele BERD aflate în derulare în țara noastră și impactul asistenței externe în asigurarea stabilității și dezvoltării durabile a Republicii Moldova.
Cea de-a 55-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial, care a reunit circa 3 000 de participanți din 120 de state, se încheie vineri, 24 ianuarie.
VIDEO // Semnătură electronică pentru toți absolvenții de licee din R. Moldova: Vor putea depune online dosarele de admitere la facultate
Voronin și Plahotniuc, TURNAȚI de „partenerul” Dodon. Socialistul a DEZVĂLUIT câți bani a plătit oligarhul pentru sediul formațiunii de pe strada Armenească: „S-au plătit bani cash”
România ajută R. Moldova să-și sporească securitatea: „Proiectele comune destinate asigurării siguranței cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului și stabilității regionale contribuie la dezvoltarea capacităților instituționale ale MAI”