CRIZĂ // Premierul Dorin Recean le cere companiilor să-și adapteze producerea pentru a reduce consumul de energie electrică în orele de vârf, când prețurile sunt duble: „Guvernul va veni săptămâna viitoare cu un program de compensații”
Premierul Dorin Recean a îndemnat astăzi reprezentanții principalelor companii din Republica Moldova să întreprindă măsuri pentru a reduce consumul de energie electrică în orele de vârf, când prețurile explodează, eventual transferarea anumitor activități din procesul de producție pe timp de noapte.
„Am avut astăzi o discuție sinceră cu principalele companii și asociații de business din Republica Moldova despre situația actuală în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică a țării. Cea mai mare provocare rămâne, în continuare, costul energiei electrice. Am îndemnat companiile să-și adapteze producerea pentru a reduce consumul în special în orele de vârf, atunci când se pot activa importurile de avarie, care sunt la un preț aproape dublu”, a declarat premierul după discuțiile purtate la Guvern.
Potrivit lui Dorin Recean, Guvernul va prezenta săptămâna viitoare un program de compensații, similar cu programul de compensații pentru cetățeni, „pentru a menține competitivitatea companiilor moldovenești, dar și pentru a reduce din potențialul inflaționist”.
„Împreună vom reuși să trecem peste această criză, prin eficientizarea consumului în orele de vârf, continuarea investițiilor în infrastructura de transport a energiei electrice și producerea de energie regenerabilă. Noi ne vom consolida independența energetică și nu vom mai permite Kremlinului să ne șantajeze”, a subliniat șeful Guvernului.
Menționăm că riscurile la adresa securității energetice țin de întreruperea livrărilor de gaze naturale de către „Gazprom” în stânga Nistrului, precum și bombardarea infrastructurii energetice din Ucraina.
„Guvernul are pregătite toate scenariile tehnice pentru a asigura livrarea de energie, dar trebuie să implementăm și măsuri de economisire. Vom limita la maximum incidența întreruperilor, iar în cazul acestora vom asigura o comunicare eficientă, astfel încât să existe o predictibilitate pentru toți consumatorii”, a arătat prim-ministrul.
Amintim că, pe 16 decembrie curent, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență, în legătură cu riscul întreruperii livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului de către Federația Rusă și care ar putea duce la o criză umanitară în regiune și provoca întreruperea producției de energie electrică a Centralei de la Cuciurgan. Începând de astăzi, la Guvern este activă o celulă de criză, care va asigura gestionarea eficientă a situațiilor de urgență.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania