13:23:50 15.01.2025
Stiri

Criză în Transnistria: Primele declarații la Tiraspol, după vizita liderului separatist, Vadim Krasnoselski, la Moscova

Actualitate 15.01.2025 09:13 Vizualizări1653 Autor: Ziarul National
Criză în Transnistria: Primele declarații la Tiraspol, după vizita liderului separatist, Vadim Krasnoselski, la Moscova

Așa-zisul lider al regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, a „negociat” la Moscova „depășirea crizei energetice” cauzate de ruși în Transnistria.

Precizările au fost făcute de secretarul de presă al lui Krasnoselski, Denis Podgornîi, citat de presa din stâna Nistrului, după ce liderul separatist s-a întors ieri din Federația Rusă, unde a plecat pe 10 ianuarie curent, zburând de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Vă reamintim că, la 1 ianuarie, din cauza încetării tranzitului de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei și a relațiilor financiare nerezolvate dintre Gazprom și Moldovagaz, furnizarea de gaze către Transnistria a fost întreruptă. Drept urmare, alimentarea cu gaz a satelor și a clădirilor rezidențiale din orașe, furnizarea de căldură și apă caldă în blocurile de apartamente au fost oprite, având loc întreruperi curente ale energiei electrice”, scrie presa din Transnistria, în stilul propagandei ruse.

Autoritățile de la Chișinău susțin că malul drept al Nistrului nu are nicio datorie față de „Gazprom”, așa cum pretind rușii, fapt demonstrat de un audit internațional. În schimb, rușii nu vorbesc despre datoria de circa 11 miliarde de dolari a Transnistriei, care nu a plătit niciodată pentru gazul rusesc în ultimii mai bine de 30 de ani.

CITIȚI și Liderul separatist, Krasnoselski, vizită la Moscova, cu zbor de pe AIC. Reacția Maiei Sandu

Potrivit experților de la Chișinău, după vizita de la Moscova, separatistul Krasnoselski ar urma să anunțe că rușii reiau livrările de gaze către Transnistria pe o rută alternativă, însă va furniza o cantitate mai mică decât cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi, așa ca până la 1 ianuarie curent, fapt ce nu va permite producerea energiei electrice pentru malul drept al Nistrului.

„Scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Federația Rusă a întreprins, în ultimii ani, mai multe încercări și acțiuni de destabilizare a situației pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol pentru ca acesta să fie mai cooperant în aceste acțiuni ale Kremlinului de a destabiliza situația în R. Moldova”, a declarat marți Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia a fost abordată situația de pe ambele maluri ale Nistrului, în contextul crizei energetice, determinate de sistarea livrărilor de gaze rusești către Transnistria, de la 1 ianuarie 2025.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md