CRIZA ENERGETICĂ: UE a oferit până acum 240 de MILIOANE de euro pentru a ușura facturile cetățenilor R. Moldova afectați de scumpirea gazelor și energiei electrice, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului în Ucraina
R. Moldova a depășit mai ușor criza energetică, declanșată după începerea bombardamentelor rusești împotriva Ucrainei, datorită sprijinului UE și SUA.
Uniunea Europeană a oferit R. Moldova 60 de milioane de euro în luna decembrie 2021 și alte 75 de milioane euro în august 2022, bani pe care cetățenii R. Moldova i-au simțit în compensațiile oferite direct în facturi pentru consumul de gaze și energie electrică.
Până la sfârșitul anului curent, UE va mai transfera R. Moldova alte 105 milioane de euro în calitate de grant pentru suport bugetar.
Acest grant va fi alocat Guvernului pentru Fondul de reducere a vulnerabilității energetice pentru a sprijini populația vulnerabilă și pentru a depăși provocările generate de criza energetică.
CITIȚI și R. Moldova ar putea ADERA la UE mai devreme de 2030. Ursula von der Leyen, IMPRESIONATĂ de progresele făcute în ultima lună de guvernarea de la Chișinău: „Sunteți BRAVO și abia aștept ca R. Moldova să devină membru UE”
Amendamentul nr. 2 la Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană privind Contractul de consolidare a statului şi rezilienţei pentru Republica Moldova a fost semnat joi, 12 octombrie, la Chișinău, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a președintei Maia Sandu. Documentul a fost semnat către Gert Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene, și Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Împreună cu cel de-al treilea sprijin bugetar, asistența UE pentru a ajuta R. Moldova să facă față crizei energetice se ridică la 240 de milioane de euro.
Sistem de schimb rapid de informații privind produsele periculoase, similar celui existent în UE, instituit în R. Moldova: Orice produs periculos va fi semnalat rapid, iar cetățenii vor fi informați imediat
Șoferii din Transnistria, obligați să susțină examene teoretice și practice la ASP pentru obținerea permiselor de conducere: Chișinăul îi ajută pe transnistreni să evite examenele în statele care s-au angajat să recunoască actele emise în R. Moldova
Podul de la Buțeni a intrat în reparații: Lungime de 26,5 metri, lățime de 12 metri și investiții de peste 12,3 milioane de lei