Crima odioasă care a schimbat CODUL PENAL al unei ŢĂRI din Balcani. Statul care a introdus închisoarea pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate
Autorităţile sârbe au introdus un amendament în Codul Penal care prevede pedeapsa cu închisoarea pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate, pentru infracţiuni deosebit de grave, precum violul sau crima, atunci când victimele sunt copii sau femei însărcinate, relatează agenţia MIA, transmite mediafax.ro.
Legea Tijana este produsul unei lungi campanii purtate de Igor Juric, a cărui fiică, Tijana, a fost răpită, violată şi apoi ucisă în anul 2011, potrivit Europa Liberă. Iniţiativa legislativă depusă de Juric a avut sprijinul a 160.000 de persoane.
Noul act normativ aduce o schimbare, de asemenea, în privinţa pedespei cu închisoarea pe viaţă, dar cu posibilitatea de eliberare condiţionată, pentru cazurile de genocid şi alte crime împotriva umanităţii, crimă organizată sau asasinate politice. Până acum, condamnaţii pentru astfel de infracţiuni puteau cere eliberarea condiţionată după 40 de ani de închisoare. Potrivit noii reglementări, perioada a scăzut la 27 de ani.
Dunja Mijatovic, Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, a cerut la începutul acestei luni Belgradului să nu voteze amendamentul lui Igor Juric, deoarece regulile europene în domeniu cer ca o condamnare pe viaţă să includă şi posibilitatea eliberării condiţionate.
„A lăsa pe cineva fără speranţă este considerat un tratament inuman”, a declarat un judecător sârb, Miodrag Majic, pentru televiziune N1.
În prezent, ucigaşul Tijanei execută o pedeapsă de 40 de ani de închisoare.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania