Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dumitru. Câți moldoveni poartă numele sfântului


Creștinii ortodocși de rit vechil îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dumitru, care a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305).
Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiţia, ciobanii află cum va fi iarna. Recunoscut ca fiind un martir creștin, din trupul căruia a curs mir tămăduitor de boli, Sfântul Dumitru reprezintă și protectorul armatei.
Încrezători în puterile divinității, enoriașii se roagă pentru purificarea sufletelor la icoanele ce-l înfățișază pe sfântul Dumitru.
Sfântul Dumitru era grec de neam şi fiu al guvernatorului Tesalonicului. Dumitru a ajuns şi el guvernator şi din acea poziţie s-a opus manifestărilor păgâne care aveau loc cu ocazia unor victorii ale armatei romane.
A fost arestat şi forţat să renunţe la creştinism, religie considerată periculoasă pentru unitatea imperiului. Dumitru nu a cedat torturilor şi a fost omorât.
După moarte, s-a constatat că trupul său nu se descompune şi atunci moastele i-au fost aşezate într-o biserică din Tesalonic, Grecia, unde se găsesc şi astăzi.
În R. Moldova, numele sfântului Dumitru este purtat de peste 35 de mii de persoane.









































































