Cum face Dodon politică
Antieuropeanul Dodon: donații suspecte în fondul electoral, alergat la Moscova și procese de judecată cu foștii parteneri
Actualul antieuropean Igor Dodon a intrat în această campanie electorală cu slogane puternice în favoarea Rusiei, implicând chiar și politicieni de la Moscova în campania sa, dar și cu o serie de procese de judecată nerezolvate cu partenerii locali. Foștii conducători ai Partidului Socialiștilor (PSRM) îl acuză de uzurparea puterii în partid, iar unii membri ai Federației de Șah cer anularea rezultatelor conferinței la care Dodon a fost ales președinte. În lista donatorilor partidului figurează studenți și pensionari, care au câștigat într-un an mai puțini bani decât au donat formațiunii.
Presiuni de la Moscova asupra concurenților?
La 12 și 13 octombrie, liderii Blocului „Alegerea Moldovei - Uniunea Vamală”, Victor Șelin și Mihail Formuzal, s-au aflat la Moscova. Surse confidențiale ne anunță că ei au avut o întrevedere cu Vladimir Cernov, responsabil în cadrul administrației prezidențiale de relațiile cu CSI. Acolo s-ar fi făcut presiuni asupra celor doi ca să-și retragă blocul din campania electorală, astfel ca să nu ia voturi de la Igor Dodon, pliat pe aceeași orientare.
Până în prezent, blocul nu a fost scos din cursa electorală, însă, la scurt timp, Mihail Formuzal a anunțat că se retrage temporar de pe listă.
Cine finanțează partidul
Chiar dacă susține că are o activitate transparentă și ar fi în permanență în vizorul organelor de control, Igor Dodon a făcut publice liste cu finanțatorii partidului abia în actuala campanie electorală. Acestea sunt însă liste incomplete, întrucât în ele apar doar sumele intrate în fondul electoral. Activitatea electorală și antieuropeană a lui Igor Dodon a început însă mult mai devreme, prin grandioasele concerte cu artiști din Rusia și prin afișajul electoral masiv cu care a cuprins toată Moldova.
Ca și în cazul altor partide, în rapoartele depuse la CEC de către PSRM se găsesc în calitate de donatori pensionari, studenți sau masteranzi, ale căror venituri sunt mai mici decât sumele donate. Am găsit-o în listă și pe jurnalista Natalia Vlasova, angajată la o televiziune prin internet finanțată de Igor Dodon. Ea ar fi donat 85 de mii de lei - salariul mediu pe un an al unui jurnalist. Când am întrebat-o de unde are o asemenea sumă, am primit răspunsul: „Nu vă voi răspunde la această întrebare. Puteți discuta cu secretarul partidului despre asta”.
Tertipuri pentru a evita controalele de la Fisc?
Șiretlicul pe care îl utilizează partidele, inclusiv PSRM, este că indică la donatori sume de până la 100 de mii de lei, întrucât după acest plafon CEC solicită Fiscului verificarea donatorilor. Astfel, în rapoartele financiare găsim preponderent sume de 80-90 de mii de lei. Masiv au donat bani socialiștilor angajații SRL „Exclusiv Media”, care editează publicația „Argumentî i faktî” în R. Moldova. Șase oameni au donat câte aproximativ 85 de mii de lei, iar un al 7-lea, Veaceslav Anghel, care este administrator și fondator la „Exclusiv Media”, ar fi donat 89 de mii de lei în calitate de fondator al unei alte firme, „Consacces”.
Alexandru Odințov, candidat pe lista PSRM, ar fi donat și el 87 de mii de lei, chiar dacă a câștigat anul trecut doar 72 de mii de lei.
Cine a plătit închirierea sălilor de la Moscova?
Până pe 6 noiembrie, PSRM a cheltuit pentru campanie 4 milioane 833 de mii de lei. Totuși, nu toate cheltuielile par să fie reflectate în raportul financiar. Nu găsim acolo, de exemplu, cheltuielile pentru închirierea sălilor de peste hotare pentru întâlnirile cu alegătorii și cheltuielile pentru crearea și întreținerea paginilor sponsorizate de pe Facebook ale partidului. „Avem toată documentația necesară și ne îndeplinim conștiincios rapoartele financiare. Dacă am fi cu ceva vinovați, am fi imediat penalizați”, răspunde liderul PSRM.
De facto, nicio lege nu prevede un mecanism clar de verificare a persoanelor care donează partidului mai mulți bani decât câștigă. Potrivit Corneliei Călin, analist financiar la Asociația „Promo-Lex”, atribuțiile legale ale Comisiei Electorale Centrale arată că aceasta poate cere Curții de Conturi sau Inspectoratului Fiscal (IF) să efectueze un control al surselor de venit și corectitudinii evidenței banilor donați. Deocamdată, însă, nicio persoană nu a fost verificată.
„Voi lua bani de la ruși”
Igor Dodon a intrat în această campanie electorală având pe rol litigii de judecată cu foștii parteneri din Partidul Socialiștilor, dar și cu membri ai Federației de Șah, a cărei conducere a preluat-o în anul 2011. După ce a părăsit Partidul Comuniștilor, la sfârșitul anului 2011, Igor Dodon a aderat la Partidul Socialiștilor, condus de Veronica Abramciuc, formațiune care nu era una parlamentară. „Am încheiat un acord în care scrie că partidul pune la dispoziția lui Dodon structurile centrale şi teritoriale, iar echipa nouă își asumă întreținerea financiară a partidului”, spune Veronica Abramciuc. La scurt timp, însă, lucrurile au început să se schimbe. Una dintre primele disensiuni ar fi fost legată de organizarea, în vara anului 2013, a referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. „Voi nu m-ați înțeles, mie nu-mi trebuie ca acest proiect să aibă succes! Pentru el eu voi cere bani de la ruși, și rușii vor da, voi lua bani de la Filat, că el nu este interesat să se întărească Chirtoacă, mă voi duce și la Plahotniuc, că acela tot nu e interesat să crească Chirtoacă...”, așa le-ar fi spus Dodon socialiștilor, susține Abramciuc.
Igor Dodon a înregistrat inițiativa de a-l demite pe primarul Chișinăului ca un proiect al Fundației „Soluția”. Întrebat dacă a spus așa ceva în fața activului PSRM, Dodon a răspuns batjocoritor: „Și de la Lady Gaga. Ați uitat să menționați asta: tot atunci am spus că voi lua bani și de la Lady Gaga”.
Proces de judecată cu fondatorii partidului
Ruptura definitivă s-a produs când Igor Dodon a convocat congresul formațiunii, considerat ilegal de către fosta președintă a partidului, și a schimbat statutul, apoi l-a depus la Ministerul Justiției (MJ) pentru reînregistrare.
Fondatorii Partidului Socialiştilor califică acţiunile lui Igor Dodon drept un atac de tip raider asupra formaţiunii şi acuză Ministerul Justiției că l-a protejat pe actualul lider al socialiștilor, examinând superficial pachetul de documente depus de acesta și noua sa echipă. Potrivit lor, din dosar lipsea numărul obligatoriu de semnături ale membrilor - 4 mii, iar în nota informativă întocmită de un angajat al MJ în favoarea reînregistrării în unele locuri scria Partidul Democrat în loc de Partidul Socialiștilor.
Solicitat să explice greșelile, Pavel Budu, fost consultant în Direcția organizații necomerciale a MJ, spune că „probabil, înainte de PSRM au fost făcute modificări la statutul Partidului Democrat”, de aceea s-a strecurat „o eroare tehnică”.
Veronica Abramciuc și Valentin Crîlov se judecă acum și cu Ministerul Justiției, și cu Igor Dodon.
Igor Dodon spune, la rândul său, că cei doi fondatori ai partidului său -Veronica Abramciuc și Valentin Crîlov - ar fi încălcat decizia colectivă a Consiliului Politic al partidului și au votat pentru alegerea lui Iurie Leancă în calitate de premier în 2013.
Acum, Veronica Abramciuc și Valentin Crîlov se judecă și cu Comisia Electorală Centrală, căreia i-au cerut să nu înregistreze PSRM în campanie, din cauză că actualul lider al formațiunii nu ar fi unul cu legitimitate.
O situație similară ar fi avut loc și la Federația de Șah, unde, din 2011, tot Igor Dodon e președinte. Un șahist cunoscut, membru al Federației, a contestat în instanță rezultatele conferinței Federației din 23 octombrie 2011, când Igor Dodon a fost ales conducător. Șahistul susține că, înainte de conferință cu două săptămâni, mai multe persoane au devenit membri ai Federației, contrar statutului. Dosarul se află încă în fază de examinare.
Viorica Manole
Această investigație este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania