16:14:20 24.12.2024
Stiri

CORONAVIRUS // Medicul din R. Moldova care continuă să salveze vieți la Spitalul Clinic Republican după ce s-a vindecat de COVID-19

Actualitate 06.07.2020 15:00 Vizualizări2725 Autor: Ziarul National
CORONAVIRUS // Medicul din R. Moldova care continuă să salveze vieți la Spitalul Clinic Republican după ce s-a vindecat de COVID-19

Este unul din îngerii în halate albe din R. Moldova, îi spune Victor Țurcanu, iar până în ziua când a aflat că are Covid-19 a salvat viețile a peste 70 de pacienți diagnosticați cu coronavirus. Este vorba despre pacienți care au fost internați în stare extrem de gravă în secția pe care o conduce.

Victor Țurcanu este medic anesteziolog-reanimatolog, a lucrat timp de doi ani în Secția Anestezie și Terapie Intensivă de Urgență din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar mai apoi și-a continuat activitatea în calitate de anesteziolog în Secția Anesteziologie. Din luna martie curent, a devenit șeful Secției Terapie Intensivă Generală 1 din cadrul aceleiași instituții medicale.

Salvând pacienți din ghearele morții, a aflat într-o zi că și el s-a infectat cu Covid-19. Astăzi Victor Țurcanu se simte bine, iar de la 1 iulie s-a alăturat din nou colegilor săi și, zi de zi, intră în focar și luptă cot la cot pentru viețile oamenilor.

Victor Țurcanu s-a născut în satul Cigârleni, raionul Ialoveni, și are 35 de ani. De mic voia să devină medic, ca tatăl său, despre care a pomenit cu o tristețe în glas. L-a pierdut anul trecut și încă îi este greu să accepte că nu-i mai este alături.

„Tata, Dumnezeu să-l ierte, a fost medic terapeut, după care în 1990 s-a reprofilat ca medic de familie. Ceea ce ține de medicină și atitudinea față de oameni, mi-a fost insuflată de el. De mic copil am avut dorința de a ajuta oamenii, iar tata a fost un exemplu pentru mine, dar și pentru cariera mea de medic. El și mama, fostă profesoară de matematică, m-au educat ca să am omenie și stimă față de oameni”, își aduce aminte medicul Victor Țurcanu.

Victor Țurcanu aA studiat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, unde, după șase ani de învățătură, a finisat Facultatea de Medicină Generală.

După ce a absolvit facultatea s-a căsătorit, iar între timp a început studiile de rezidențiat. „În această perioadă a venit băiatul pe lume, mai apoi fetița, iar în ultimul an de rezidențiat am lucrat în calitate de medic de post în Secția Anestezie și Terapie Intensivă de Urgență la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Când am finisat rezidențiatul, am fost angajat ca medic anesteziolog-reanimatolog”, spune medicul.

Timp de doi ani a lucrat în Secția Anestezie și Terapie Intensivă de Urgență, ca mai apoi să muncească în calitate de anesteziolog în Secția Anesteziologie.
Din luna martie curent, Victor Țurcanu a început lupta împotriva Covid-19.

Se crease o situație dificilă, iar la Secția de Terapie Intensivă Generală 1 era nevoie de un șef de secție. Cel care l-a numit și la promovat în acest post a fost Andrei Uncuță, directorul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.



Își aduce aminte ca astăzi ziua când în spital s-a anunțat primul caz de coronavirus. În urma acestui pacient, mai mulți colegi de-ai lui s-au îmbolnăvit.

„Atunci mi s-a spus că în această bătălie este nevoie de anesteziolog, am acceptat fără nicio ezitare pentru că am vrut să îmi ajut colegii și să devin un exemplu pentru copiii mei. Din start am înțeles că nu va fi o luptă deloc ușoară, știam că va fi dificil, însă mi-am pus pacientul în față și asta mi-a dat putere ca să lupt.
Când ești în calitate de medic ordinator, îndeplinești indicațiile, fișa de post și te uiți după starea pacientului. Însă ulterior, când am fost numit în calitate de șef de secție, consecutivitatea trebuia de unul singur să o monitorizez. Șefii de secție sunt ca o punte dintre echipa care dă garda și echipa care primește garda”, povestește medicul anesteziolog-reanimatolog.

Începutul luptei împotriva Covid-19 a fost una dificilă, iar uneori, el și echipa sa, constrânși de situație, au fost nevoiți să ia decizii din mers.

Cifra pacienților pe care i-a tratat de coronavirus ajunge la 70, iar în secția pe care o conduce se lucrează pe două fronturi. Pe primul se luptă pentru viața pacientului, iar pe al doilea se lucrează cu fiecare bolnav la nivel psiho-emoţional. Cei care sunt aduși în secția sa sunt foarte derutați și, indiferent de vârstă, fiecare pacient se confruntă cu atacuri de panică, deoarece le este frică de moarte.

„Cei mai gravi pacienți sunt aduși la noi în secție, însă să știți că doar medicamentul nu tratează. Contează foarte mult ca pacientul să fie bine emoțional, să depășească atacurile de panică și să vrea să lupte pentru viață. Toți care ajung aici sunt derutați, iar noi lucrăm cu fiecare în parte și-i insuflăm încrederea. Plus la toate, zilnic ținem legătura cu rudele lor și le raportăm despre starea de sănătate a celor dragi”, mai spune Victor Țurcanu.

Citiți continuarea reportajului semnat de jurnalista Lena Aftenii AICI.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md