Stiri
Corespondenţă de la JO // Previziunile ministrului Zubcu privind ŞANSELE R. Moldova de a cuceri MEDALII la Rio
Sport
11.08.2016
09:10
1931
Autor: Ziarul National
Jocurile Olimpice constituie un eveniment sportiv de cea mai mare anvergură de pe glob, pe care amatorii sportului din toate colțurile lumii îl așteaptă cu respirația întretăiată. Și iată că această clipă a sosit. Iar iubitorii diferitelor probe din R. Moldova de asemenea au înmărmurit într-o așteptare de inedită feerie sportivă, așteptare ce le dă frisoane la gândul obținerii unor rezultate supreme și a unor prestanțe de cea mai înaltă clasă din partea sportivilor moldoveni. Așteptare care este pe deplin îndreptățită. În pofida existenței unor probleme în sportul autohton. De fapt, ne acaparează nu doar gândul la victorii, ci și dorința de a savura frumoasa artă a concurenței atletice.
Despre situația existentă în domeniul sporturilor olimpice de la noi din țară, dar și despre perspectivele de viitor în domeniu discutăm cu Victor Zubcu, ministru al Tineretului și Sportului din R. Moldova.
- Domnule ministru, R. Moldova este prezentă din nou la cea mai importantă compeție de pe mapamond, Jocurile Olimpice. Cum comentați părerea unor specialiști conform căreia Brazilia nu este pregătită, mai ales din punct de vedere economic, pentru organizarea acestui eveniment major?
- Brazilia de fapt a făcut un efort extraordinar. Este pentru prima dată cînd JO sunt organizate de o țară din America Latină. Trebuie să încurajăm acest lucru, ținînd cont de faptul că un astfel de eveniment de anvergură este organizat într-o regiune căreia de obicei forurile internaționale îi acordă o atenție mai redusă.
Ca atare, Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro reprezintă o hârtie de turnesol a ceea ce se întîmplă în întreaga țară. Mă refer la contrastul între partea mai săracă a populației și pătura înstărită a acesteia, contrast care este într-adevăr unul destul de mare. De fapt, este o problemă globală. Desigur, sunt multe elemente care ar fi trebuit îmbunătățite. E adevărat, a existat o anumită reticență din partea unei părți a populației țării, care a fost împotriva ca acest eveniment sportiv, ce are loc o dată la patru ani, să se desfășoare în Brazilia.
Trebuie să vedem însă partea pozitivă a lucrurilor. Este de toată lauda faptul că Brazilia a avut curajul să-și asume organizarea acestui proiect grandios. Căci Jocurile Olimpice nu reprezintă doar o dorință a cuiva, nu sînt doar un eveniment de un cost enorm, ele reprezintă o filosofie întreagă. Iar țara gazdă s-a racordat perfect la această filosofie și trebuie să apreciem acest lucru.
Totuși au apărut și anumite semne de întrebare. Cert este că pe viitor va trebuie să se facă un calcul mult mai minuțios în ceea ce privește desemnarea țării gazdă a JO. Este foarte greu să desfășori un eveniment de o asemenea grandoare dacă nu ai o anumită legitimitate, mă refer la legitimitatea din procesul sportiv. Este o temă de gândit foarte serioasă pentru viitoarele proiecte.
- Care sunt impresiile dumneavoastră de la ceremonia de deschidere?
- A fost una foarte originală. Mi-a plăcut enorm mesajul eco. Organizatorii au reușit să evite axarea doar pe elementul strict procedural, tratînd o temă globală extrem de importantă. Faptul că au reușit să-și construiască mesajul, de altfel de o calitate foarte înaltă, pe fundamentul acestei teme este un lucru extraordinar de frumos.
Ceea ce vreau să remarc este inteligența mesajului, aranjamentul și design-ul, o anumită ușurință ce a evitat excesul de componente care ar fi îngreuiat procesul de percepție și savurare a ceremoniei de deschidere.
- R. Moldova este prezentă la aceste compeției cu 23 de atleți. Acest număr pentru țara noastră este unul mare sau, dimpotrivă, destul de mic?
- Ca să fiu sincer, speram să obținem cel puțin 25 de cote de calificare. În anumite probe am pierdut la limită foile olimpice, ratând pe ultima sută de metru acele așa-numite „cărți verzi”. De fapt, este vina anumitor Federații care n-au reușit să exploateze acest drept. Noi, fiind o țară mică, ar fi trebuit să profităm la maximum de această oportunitate.
De exemplu, faptul că am obținut, în premieră, o cotă la tenisul de câmp, trebuie să servească ca imbold și pentru celelalte ramuri din sport. Ne bucurăm că am obținut un număr mai mare de cote de calificare decât la Jocurile precedente de la Londra. Sperăm să „batem” și rezultatul obținut la acele întreceri. Ținând cont de faptul că aceste Jocurile sunt foarte șifonate de scandalurile de dopaj pe plan internațional, există o presiune extrem de mare din acest punct de vedere pusă pe sportivi. Vorbesc și de acele reevaluări ale rezultatelor de la JO de la Beijing și de la Londra, reevaluări care au creat o mare tensiune. Acum este important să avem curajul să facem lucrurile corect.
- Moldova de asemenea a avut de suferit de pe urma problemei dopajului. Cum putem soluționa această situație?
- Trebuie să recunoaștem că problema dopajului ne-a găsit un pic nepregătiți. Vorbesc de actorii instituționali și de cei responsabili să asigure corectitudinea în sportul. E de menționat că dopajul ține pasul cu progresul tehnologic. Acest detaliu a făcut ca să fie reevaluate posibilitățile de identificare în acest sens. Scandalurile recente au scos în evidență o mare problemă. Fără doar și poate, această meteahnă a sportului mondial a ruinat serios domeniul în cauză. Așa că aici este de-a dreptul necesar să se impună în mod expres o solidaritate între toate structurile abilitate, cum ar fi Federațiile sportive, Comitetele Olimpice, factorii instituționali, etc., în vederea descurajării și penalizării tuturor „actorilor” ce sunt implicați în asemenea scenarii.
Nici țara noastră n-a făcut o excepție din acest punct de vedere. Însă aici se impune o analiză minuțioasă, la rece, a fiecărui caz în parte, dar și a fenomenului în general, devenit unul extrem de complex.
- Specialiștii noștri sunt de părere că Moldova este capabilă să cucerească două medalii la Rio. Sînteți de acord cu aceste estimări?
- Da, și sper ca aceste așteptări să se confirme. Chiar cu un ușor avantaj în raport cu rezultatul de la Londra. Problema este în primul rînd de ordin psihologic, de cel de mobilizare. De concentrare, dacă vreți. Presiunea pusă pe atleți este una de neimaginat la vreo altă competiție. Am văzut cum la aceste Jocuri campioni mondiali, la judo, să zicem, au fost eliminați din prima rundă. De asemenea, și principalii favoriți la tenisul de cîmp deja au plecat acasă. Pe scurt, sper ca băieții noștri, care știm că au un potențial mare, să dea dovadă de acea capacitate de mobilizare capabilă să-i propulseze cât mai sus.
- Ne puteți spune cine dintre ei are șansele cele mai mari la o medalie?
- Nu ar fi corect, în primul rând pentru a nu pune pe ei un plus de presiune.
- În caz de succes, pe sportivii noștri îi așteaptă niște prime cu adevărat fabuloase. Va influența, în opinia dvs., acest lucru în vreun fel oarecare prestația acestora?
- Mi-am dorit în primul rând să găsesc, în calitate de ministru, posibilitatea de a revedea acel pachet economic individual per sportiv. În acest sens, am întreprins, în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, trei pași, extrem de importanți, cred eu.
Primul element constă în aceea că am revizuit filosofia și cuantumul premiilor acordate pentru succesele obținute de sportivii noștri la Jocurile Olimpice. Este un lucru destul de important care trebuie să încurajeze performanța și să mențină sportivii noștri acasă, ca ei să nu fie nevoiți să plece și să reprezinte alte țări.
Secundo. Pentru a ajunge să poți valorifica acești bani, trebuie să ai un confort în ceea ce privește condițile de trai și de antrenament. Deci am mărit bursele cu 35%.
Și în al treilea rând, am modificat în sfârșit prevederea instituțională, mă refer la Hotărârea de Guvern 15/52, cu privire la normativele financiare. Am găsit susținerea necesară la Guvern și sunt sigur că rezultatele nu se vor lăsa mult așteptate. Astfel, premiile oferite pentru performerii de la Jocurile de la Rio reprezintă un imbold pentru sportul nostru și în vederea viitoarelor JO de la Tokio. Și asta pentru că, pe viitor, n-o să se încumete nimeni să vină cu propunerea, prin inițiativă de Guvern, de a micșora aceste sume.
Ipotetic vorbind, putem afirma că premiile pentru Jocurile de la Tokio 2020 vor constitui cel puțin 3 mln de lei pentru medalia de aur, 2,6 mln pentru locul doi și 2 mln pentru distincția de bronz. Este important ca sportivii moldoveni să înțeleagă că acea jertfă pe care o aduc cetățenii noștri, căci este vorba de banii contribuabililor, vin într-o situație financiară deloc ușoară în care se află întreaga societate. Îmi exprim recunoștința față de colegii mei din Cabinetul de Miniștri care au înțeles necesitatea unor asemenea intervenții.
- Sunteți în premieră la o Olimpiadă. La ce trebuie să acordăm o atenție prioritară în vederea pregătirii către viitoarele JO?
- Sunt multe lucruri de la care poți să înveți. De la filosofia în teren până la filosofia gestionării unei probe sportive anume. Aflâdu-mă aici, am posibilitatea să privesc lucrurile cu o relativă imparțialitate. Avem o posibilitate inedită de a învăța cum ar trebui să dezvoltăm anumite lucruri la noi în țară.
În plus, aflându-te aici, ai posibilitatea să-ți revezi anumite concepte, care apoi să contribuie la îmbunătățirea filosofiei de dezvoltare a sportului. Orice Olimpiadă, indiferent că este cea mai scumpă sau cea mai ieftină, reprezintă un imbold important pentru dezvoltarea sportului, atât în componentele de infrastructură, cât în cele de dezvoltare de ramură, dar și ca o componentă ce ține de viziune. Căci cota de aplicare a tehnologiilor și inovațiilor este una substanțială. Acest lucru cu trecerea timpului va deveni din ce în ce mai decisiv.
Desigur că elementul clasic, ceea ce înseamnă concurența nemijlocită, constituie baza și componenta cea mai frumoasă în sportul de performanță.
Eduard Ciobanu, www.apsm.md
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
16.01.2025
11:55
1660
Startul la București și finișul la Chișinău! Ultramaratonul Rubicon revine în 2025: Zece regiuni și 482 de kilometri
14.01.2025
09:54
1346
Cristiano Ronaldo îşi va prelungi contractul cu Al-Nassr. La aproape 40 de ani, el va depăşi câştigurile actuale, estimate la 200 de milioane de euro pe sezon
13.01.2025
09:44
1968
Treizeci de sportivi din R. Moldova vor participa la Jocurile Mondiale Universitare de Vară, care vor avea loc în Germania
10.01.2025
17:25
2319
„Cutremur” în lumea tenisului: Novak Djokovic susține că a fost otrăvit în Australia
30.12.2024
14:41
5461
VIDEO, FOTO // Omagiu pentru CAMPIONII R. Moldova, care în 2024 au obținut un număr-record de medalii, 731, la competiții Olimpice, Paralimpice și neolimpice. A.S.I.C.S., alături de elita sportivă la Gala Sportului
30.12.2024
11:42
2382
Decis la Guvern: Federațiile din R. Moldova care vor avea sportivi la Jocurile Olimpice, Paralimpice sau Mondiale vor fi remunerate timp de patru ani cu sume fixe pentru fiecare participant
30.12.2024
08:00
3004
Un fost jucător al naționalei de fotbal al Rusiei, ucis în războiul declanșat de Putin contra Ucrainei. Luptele intense au făcut imposibilă recuperarea cadavrului fostului fotbalist, pentru înmormântare
26.12.2024
13:59
2810
FOTBAL // Luis de la Fuente, cel mai bun selecţioner în 2024: Top zece cei mai buni antrenori
23.12.2024
14:09
2890
Formula 1: Cine a fost votat „cel mai bun pilot” al anului 2024
20.12.2024
09:40
2963
Echipa NAȚIONALĂ de fotbal a R. Moldova încheie anul 2024 pe locul 151 în clasamentul FIFA. Pe ce poziții sunt clasate adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026
20.12.2024
09:08
2831
Campioana Petrocub Hâncești încheie cu capul sus evoluția în Conference League, după ce a remizat, scor 2-2, pe terenul scoțienilor de la Hearts
19.12.2024
18:59
2738
Atacantul Kylian Mbappe, planuri mari cu Real Madrid în acest sezon
Top stiri
20.01.2025
15:18
148
Știați că... R. Moldova are 63 de rezervații naturale: Care sunt cele mai cunoscute și ce rol au acestea
20.01.2025
15:14
371
Disperare la Tiraspol, după ce „gazul umanitar” promis de Kremlin nu a mai ajuns în Transnistria. Krasnoselski: „Suntem pregătiți să cumpărăm gaze prin intermediul Moldovagaz. Să fie identificat un mecanism de încheiere a unui acord”
20.01.2025
12:58
328
Nu există temei pentru creșterea tarifelor la energia electrică. R. Moldova a cumpărat de la începutul anului 280 de mii MWh, la prețul mediu de circa 126,75 de euro/ MWh. Puțin peste 60 la sută din energie a fost livrată de România
20.01.2025
12:42
381
Producția de energie regenerabilă atinge valori-record în R. Moldova: A acoperit a cincea parte din consumul zilei de ieri pe malul drept al Nistrului
20.01.2025
12:30
677
Nicolae Negru, în ziua în care Donald Trump este învestit președinte al SUA: „Politica externă a SUA poate influența destinul R. Moldova pe două căi indirecte foarte importante”
20.01.2025
11:28
238
Aproape 1,6 mii de refugiați ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova
Actualitate
Parteneri
Descoperă
Actualitate
Știați că... R. Moldova are 63 de rezervații naturale: Care sunt cele mai cunoscute și ce rol au acestea
Nu există temei pentru creșterea tarifelor la energia electrică. R. Moldova a cumpărat de la începutul anului 280 de mii MWh, la prețul mediu de circa 126,75 de euro/ MWh. Puțin peste 60 la sută din energie a fost livrată de România
Producția de energie regenerabilă atinge valori-record în R. Moldova: A acoperit a cincea parte din consumul zilei de ieri pe malul drept al Nistrului
Nicolae Negru, în ziua în care Donald Trump este învestit președinte al SUA: „Politica externă a SUA poate influența destinul R. Moldova pe două căi indirecte foarte importante”
Punct de vedere NAȚIONAL
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Prietenii noștri