Copilul tău vrea să fie tot timpul în CENTRUL ATENŢIEI? Uite de ce se întâmplă acest lucru
În foarte multe dintre cazuri, cei mici își doresc să se facă auziți, indiferent de locul în care se află. Pentru a-i putea ȋnţelege este important să le analizăm comportamentele și să aflăm care sunt cauzele care dau naștere anumitor manifestări.
Astfel, în situația în care copilul tău vrea să fie tot timpul în centrul atenției, trebuie să știi de ce se întâmplă acest lucru și în ce măsură îl poți ajuta.
Foarte mulţi părinţi care ȋși cresc copiii spun deschis că nu există o carte care să poată transmite dificultăţile cu care se confruntă zilnic o mamă sau un tată. Ȋn cele mai multe cazuri, cărţile se raportează la comportamente standard, la reţete rigide ce nu pot fi adaptate fiecărui copil sau fiecărei situaţii ȋn parte. De aceea, poate deveni frustrant pentru părinţi atunci cȃnd ȋncearcă să caute soluţii sau să găsească explicaţii pentru comportamentele copiilor.
Cuvintele pe care părinţii le folosesc pentru a-și descrie situaţia ȋn faţa lumii constituie realitatea lor. Drepturile copiilor sunt acum cunoscute pe scară largă, iar părinţii ȋncearcă să fie empatici cu copiii, doar că uneori nu reușesc. Cei mici vor să atragă atenţia asupra lor, iar modul pe care știu să ȋl folosească este prin comportament. Există cursuri de dezvoltare personală atȃt pentru copii, cȃt și pentru adulţi, prin intermediul cărora pot afla cum să gestioneze situaţiile dificile.
Una dintre ideile discutate mult ȋn prezent este libertatea copiilor. Unde ȋncepe libertatea și unde se termină, care sunt drepturile copiilor de a se manifesta și cum se poate discuta cu aceștia ca și cu niște adulţi. Sunt specialiști care afirmă că lipsa regulilor și prea multă libertate nu ajută la dezvoltarea copiilor, ba dimpotrivă. Vor crește crezând că totul li se cuvine, nu vor ști să aprecieze nimic și se vor considera tot timpul centrul universului lor. De unde și nevoia de a se afla ȋn centrul atenţiei permanent.
Pe de altă parte, etichetarea copiilor, clasificarea lor ȋn „buni” sau „răi”, „cuminţi” sau „obraznici” nu face decât să întărească aceste comportamente. Li se spune că sunt într-un anumit fel, iar ei vor demonstra prin acţiunile lor că sunt „demni” să poarte acea etichetă.
De asemenea, cei mici pot să atragă atenţia părinţilor prin comportament atunci când se simt neglijaţi, când simt că nevoile lor nu sunt importante pentru părinţi. Este bine de știut că atunci când încearcă să atragă atenţia, un copil nu solicită o pedeapsă, nici nu vrea să te enervezi și să ridici tonul. Comportamentul prin care atrage atenţia este modul prin care el știe să se facă văzut, să comunice cu tine. Nu să fie ȋn centrul atenţiei își dorește de fapt, ci să fie observat de tine, să fie fericit, să știe că ești acolo, lângă el.
Sursa: avantaje.ro
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2