Copil electrocutat mortal într-un parc din Chișinău: Fracțiunea PAS din CMC solicită suspendarea din funcții a mai multor directori și șefi din subdiviziunile Primăriei Chișinău
Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită suspendarea din funcție, pe perioada anchetei, a mai multor directori și șefi din subdiviziunile Primăriei Chișinău după tragedia din parcul de pe strada Sarmizegetusa din capitală, produsă pe 18 iulie curent, soldată cu electrocutarea mortală a unei fetițe de 11 ani și transportarea în stare gravă la spital a unui băiețel de șase ani.
„Noi, consilierii fracțiunii PAS, am constatat la ședința CMC din data de 25 iulie 2024, la raportarea punctului 7 din ordinea de zi cu privire la „audierea responsabililor în legătură cu incidentul copiilor electrocutați într-un parc din capitală”, o lipsă de responsabilitate și indiferență față de acest caz tragic. Președintele de ședință, consilierul MAN, a luat decizia unilaterală de a nu examina subiectul până la finalizarea anchetei. Regretăm profund acest caz și atitudinea neglijentă față de atribuțiile de serviciu. Condamnăm abordarea nepăsătoare a reprezentanților Primăriei Chișinău”, se arată într-un demers al fracțiunii PAS din CMC.
Drept urmare consilierii solicită suspendarea din funcție, pe perioada anchetei, a Dianei Guba, pretora sectorului Botanica; Veaceslav Buț, director al ÎM „LUMTEH”; Tudor Gîrbu, șef interimar la ÎM Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi; și a lui Vasile Popa, șeful Direcției Parcurilor, Cultură și Odihnă.
„La finalul anchetei, cei responsabili pentru acest caz tragic să răspundă conform prevederilor legislației în vigoare și să fie demiși, iar ceilalți - să fie restabiliți în funcție. Nu putem sta liniștiți cu directori în funcții asupra cărora planează suspiciuni de răspundere penală”, cităm din același demers.
Menționăm că o anchetă a ZdG a constatat că lucrările de renovare a parcului în care s-a produs tragedia au costat peste 18 milioane de lei, dintre care 2 milioane de lei au fost cheltuiți doar pentru rețelele electrice publice de iluminat stradal.
Investiția nu s-a făcut din bani publici, ci din contul unei companii private care a primit în schimb, în 2021, în urma scandalului privind aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal în sectorul Botanica, permisiunea de a construi mai multe blocuri locative în acel sector al capitalei.
Deși reparația parcului a inclus și lucrări pe segmentul electric, din comisia de recepție a lucrărilor aprobată de municipalitate lipsea tocmai un expert în electricitate.
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a afirmat, cu referire la acest caz, că nu primarul verifică firele electrice: „Rugăm foarte mult ca ancheta și oamenii legii să-și facă munca!”, a scris Ceban pe Facebook.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România