Copil de cinci ani, diagnosticat cu o tumoare la ficat, SALVAT de medicii moldoveni: „Operația a fost de durată, deoarece tumoarea era amplasată pe vena cavă”


Echipa de chirurgie pediatrică din cadrul unui spital privat de la Chișinău susține că a reușit efectuarea cu succes a unei intervenții chirurgicale complexe, salvând viața unui copilaș în vârstă de cinci ani, diagnosticat cu tumoare de ficat.
Potrivit medicului Adrian Hotineanu, această intervenție a reprezentat o provocare semnificativă pentru echipa sa, deoarece tumoarea, având aproximativ 3 cm, era amplasată într-o poziție extrem de complicată, în spatele ficatului, pe vena cavă.
„Pentru a aborda chirurgical această tumoare am fost nevoiți să ridicăm întregul ficat, ceea ce a implicat o operație de durată. Cu toate acestea, am reușit să finalizăm intervenția cu succes. Micul nostru pacient a fost externat la a treia zi după operație”, a precizat fiul regretatului medic-chirug, doctor habilitat în științe medicale, Vladimir Hotineanu.
Unul dintre cele mai comune simptome ale cancerului hepatic la copii este o masă sau o umflătură abdominală. De asemenea, alte semne ale bolii pot include durerea abdominală, pierderea inexplicabilă în greutate, greața și vărsăturile, precum și scăderea apetitului, explică Adrian Hotineanu.
„Hepatoblastomul și carcinomul hepatocelular sunt cele două tipuri de cancer hepatic cel mai frecvent întâlnite la copii. Însă, dacă acestea sunt depistate în stadiile incipiente, ratele de vindecare depășesc 90%. De aceea, dacă observați oricare dintre simptomele de mai sus persistând sau provocând îngrijorare, cel mai bine este să vă aduceți copilul la medic pentru evaluare și diagnostic”, a conchis chirurgul Hotineanu jr.











































































