15:22:40 30.10.2024
Stiri

Copiii ucraineni vor învăța în limba maternă la Briceni, Edineț, Ocnița și Râșcani

Actualitate 30.10.2024 11:53 Vizualizări259 Autor: Ziarul National
Copiii ucraineni vor învăța în limba maternă la Briceni, Edineț, Ocnița și Râșcani


Elevii ucraineni din raioanele Edineț, Ocnița, Râșcani și Briceni, care vor merge la 1 septembrie 2025 în clasa întâi, vor avea ocazia să învețe în clase cu predare în limba lor maternă. De asemenea, aceștia vor studia în mod obligatoriu și limba română.

Proiectul va fi implementat în patru instituții de învățământ: Liceul Teoretic „Constantin Popovici” din satul Nihoreni, raionul Râșcani, Liceul Teoretic „Vasile Suhomlinski” din orașul Edineț, raionul Edineț, Liceul Teoretic din satul Tețcani, raionul Briceni, și gimnaziul „Olga Kobîlianska” din satul Unguri, raionul Ocnița.

Noile clase cu predare în limba ucraineană și studierea obligatorie a limbii române vor fi organizate după exemplul Gimnaziului „Taras Șevcenco” din Chișinău.

CITIȚI și Primele clase cu predare în limba ucraineană pentru refugiații ucraineni, deschise într-un gimnaziu din Chișinău: 95 de copii ucraineni vor învăța și limba română

Proiectul-pilot a fost discutat de reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării (MEC), Congresului Național a Ucrainenilor din Moldova, Agenției ONU pentru Refugiați, direcțiilor de învățământ și directorii instituțiilor incluse în proiect.

CITIȚI și Clase cu predare în limba UCRAINEANĂ, deschise într-un liceu din Chișinău: Câți copii refugiați din Ucraina învață în școli din R. Moldova

„Este esențial ca elevii ucraineni să poată studia diverse discipline atât în limba maternă, cât și în română, pentru a facilita integrarea lor mai ușoară în societatea noastră”, a remarcat Ivan Duminica, șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice de la MEC.

CITIȚI și PREMIERĂ // Clase cu predare în limba ucraineană, deschise într-un liceu din Bălți

Potrivit MEC, refugiații ucraineni au solicitat deschiderea claselor în limba ucraineană și în alte regiuni din Republica Moldova, după succesul modelului bilingv al Gimnaziului „Taras Șevcenco”,. Astfel, au fost selectate cele patru raioane cu o populație considerabilă de ucraineni, inclusiv refugiați, pentru pilotarea proiectului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.10.2024 13:50 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Atipicul stride...

28.10.2024 09:29 Ziarul National Nicolae Enciu // Tratatul de la Paris...

28.10.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc și scenar...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md