09:51:13 22.01.2025
Stiri

Copiii români, împreună! Cum se odihnesc basarabenii în taberele de peste Prut

Reportaj 02.08.2015 09:50 Vizualizări6053 Autor: Stela Mihailovici
Copiii români, împreună! Cum se odihnesc basarabenii în taberele de peste Prut

SCHIMB // Sute de copii din R. Moldova trăiesc în fiecare vară o experiență de neuitat în taberele din România, iar semenii lor de peste Prut vin la noi să-și cunoască „frații” și tradițiile de aici

Programul de tabere „ARC”, finanțat și organizat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, a devenit o tradiție frumoasă de care se bucură deja al șaptelea an consecutiv și copiii din R. Moldova.

În această vară, 120 de elevi de la noi se vor odihni gratuit în taberele din stațiunile Sulina și Eforie Nord, iar o sută de copii din România vor petrece o săptămână pe malul Nistrului, la Vadul lui Vodă. Schimbul de copii în tabere are loc în baza unui acord semnat între autoritățile de la Chișinău și București.

Primele grupuri de elevi moldoveni au ajuns la tabăra din Sulina încă pe 30 iunie și au petrecut câte șapte zile de neuitat alături de copiii de etnie românească veniți din Ucraina, Ungaria și Serbia. La întoarcere au avut ce le povesti celor care abia urmau să plece, pentru că, spun ei, a fost o experiență unică.

Excursii pe Dunăre și la muzeu

„E un loc atât de pitoresc, nu departe de mare și tabăra este bine amenajată. Nu mai vorbesc de programul pe care l-au pregătit organizatorii. Eu am rămas entuziasmată”, spune Laura Decuseară, profesoară a Liceului „Gaudeamus” din Chișinău, care a însoțit unul dintre grupurile de elevi care au fost la Sulina.

Copiii nu au avut niciun minut de plictiseală, la tabără fiind încadrați în tot felul de activități: de la jocuri sportive și intelectuale, la manifestații artistice, discoteci și grătare pe malul Mării Negre și excursii în Delta Dunării.

„Dormeam câte patru-cinci ore pe noapte, pentru că nu puteam trimite elevii la culcare, atât de interesant le era. Am întâlnit și zorii la plajă. Când am fost cu barca pe Dunăre, copiii au rămas șocați de frumusețe. Întrebam o fetiță dacă îi place, iar ea doar dădea din cap. Nu avea cuvinte”, povestește dascălul.

Un alt moment de neuitat a fost vizita la muzeul din Sulina, copiii fiind ghidați de o persoană care le-a povestit cele mai captivante momente din istoria localității.

Moldovenii, câștigătorii concursurilor

Programul taberei a cuprins și diverse concursuri pentru copiii din cele patru state, iar cei din R. Moldova au fost printre primii la toate. La baschet i-au bătut pe băieții din Serbia, care erau mai mari ca vârstă, ocupând prima poziție, la erudiție au fost pe locul doi, iar la concursurile de cunoaștere a limbii române și istoriei românilor nu au avut concurență.

Copiii au luat și premii – de la colecții de carte la telefoane și tablete. La final, fiecare participant a primit câte o carte intitulată „Românii de lângă noi” pentru a nu uita că membrii diasporei trebuie să rămână uniți.

„Nu-mi venea să cred că, într-o săptămână, copiii au legat prietenii atât de strânse. La despărțire au fost multe lacrimi”, afirmă Laura Decuseară.

Copii din patru județe, reuniți la Vadul lui Vodă

De cinci zile, o experiență similară trăiesc și o sută de copii din patru județe românești - Iași, Vaslui, Focșani și Mureș, care au venit în tabăra „Perlele Nistrului” de la Vadul lui Vodă.

Chiar din prima zi au demonstrat că sunt foarte sociabili și s-au încadrat în toate activitățile propuse de organizatori. „În fiecare zi avem un program special. Nimic nu se repetă pentru a nu-i plictisi pe copii. Avem cercuri de pictură, dans popular și modern, fitness. Facem serate tematice, iar la concursul „Căutăm talente”, elevii din Vaslui au fost printre câștigători”, ne spune directorul taberei, Ion Munteanu.

La solicitarea oaspeților de peste Prut, în program a fost inclus și un cerc de studiere a limbii ruse. „Acum avem 500 de copii în tabără și mulți sunt vorbitori de rusă. Cei din România au vrut să învețe măcar cum să-i salute”, adaugă domnul Munteanu.

Excursia la „Bucuria”, eșuată

Copiii veniți din România și-au dorit foarte mult să ajungă și în „lumea dulciurilor” și au cerut organizatorilor să le facă o excursie la Fabrica de dulciuri „Bucuria”, cunoscută și apreciată peste Prut.

Ghinionul a făcut ca tocmai în această perioadă fabrica să fie închisă pentru vizitatori. „Ni s-a spus că-i vacanță. Ne pare rău că nu am reușit”, punctează directorul taberei. Totuși, copiii vor avea parte de câteva excursii. Într-o zi vor merge cu vaporul pe Nistru, iar duminică vor vizita Orheiul Vechi și Mănăstirea Curchi.

Localitățile înfrățite au proiecte separate

Programul de tabere „ARC” nu este singurul care oferă posibilitatea copiilor moldoveni de a se odihni gratuit în România. Anual, zeci de elevi de la noi pleacă în tabere de peste Prut în baza unor parteneriate pe care le-au încheiat localitățile înfrățite din cele două state românești.

Un exemplu este colaborarea raionului Ștefan Vodă cu județul Dâmbovița. „În perioada 15-22 august, vor pleca la tabăra „Căprioara”, situată la poalele Munţilor Bucegi, 22 de elevi cu performanțe selectați din toate școlile raionului. Noi asigurăm cheltuielile de transport, iar partea română – pe cele de cazare în tabără”, a precizat Raisa Burduja, șefa Direcției Învățământ din cadrul Consiliului raional Ștefan Vodă.

Acolo, copiii noștri se vor bucura de un program special, cu excursii zilnice. Curioșii vor urca pe munte cu telefericul, vor vizita mai multe muzee, renumitul castel Peleș, vila lui Ceaușescu și chiar Palatul Cotroceni. Deși în anii precedenți și copiii din Dâmbovița se odihneau la noi, în această vară nu vor veni. Raisa Burduja nu ne-a putut spune care sunt motivele.

Altfel de tabere

Pentru prima dată, și Mitropolia Basarabiei a trimis 13 copii la o tabără de vară din localitatea Săvinești, județul Neamț. Tabăra „Aripi de înger” este la cea de-a X-a ediție.

„Proiectul își propune să încurajeze copiii din R. Moldova și România să dezvolte relații de prietenie, să-şi dezvolte abilitățile de comunicare și să-și petreacă o parte din vacanța lor în mod plăcut și constructiv. Aici le cultivăm sentimentul de compasiune și dragoste pentru cei apropiați, le vorbim despre importanţa sfintelor icoane și rolul acestora în cultul ortodox”, afirmă organizatorii taberei. Copiilor li se propun și diverse activități artistice - ore de pictură și artizanat, jocuri de echipă și excursii în natură.

Cel mai mare flux de copii basarabeni care s-au odihnit în taberele românești a fost înregistrat acum trei ani. Datorită unui proiect inițiat de Liga Femeilor Primari ai Comunelor din România şi Consiliul judeţean Constanţa, în vara anului 2012, cinci mii de copii din satele R. Moldova au plecat gratuit la tabere peste Prut.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md