STUDIU // Un copil care crește în internat pierde cinci ani din dezvoltare


Un copil aflat trei luni într-un mediu rezidențial este cu o lună de întârziere în dezvoltare. Mediul instituțional este dăunător pentru copii, în special pentru cei cu vârste de la 0 la 3 ani. La această concluzie au ajuns experții din domeniul protecției copilului.
Studiul realizat de organizația „Copil Comunitate Familie” (CCF Moldova) în parteneriat cu „Hope&Home for Children” (HHC Marea Britanie) a confirmat că efectele instituționalizării sunt nocive pentru copiii de vârstă fragedă care, aflându-se în instituțiile respective de la naștere, au atins un nivel mediu (49%) de dezvoltare. „Rezultatele cercetării au demonstrat că plasarea copiilor cu vârsta 0-3 ani într-o instituție de tip rezidențial determină o reținere în dezvolatrea lor. Integrarea copiilor de vârstă mică în mediu familial duce la o recuperare rapidă în dezvoltare, chiar în primele 6 luni după plasarea în acest mediu. După 12 luni petrecute în familie, nivelul de dezvoltare al copiilor atinge 77%-100% din standardele pentru vârsta cronologică, ceea ce demonstrează că mediul familial are un impact pozitiv asupra copiilor de toate vârstele”, a menționat experta Tatiana Turchină.
În Marea Britanie, plasarea copiilor de vârstă fragedă în case de tip familial a început pentru prima dată în anul 1800. În România nu mai există instituții de tip rezidențial pentru acestă vârstă, cu execepția celor cu dizabilități severe. În R. Moldova, orientarea către alte servicii în acest domeniu a început abia cu un deceniu în urmă.
„La fiecare trei luni acumulate de ședere într-o instituție rezidențială a unui copil, aceștia pierd o lună de dezvoltare și nu mă refer la instituțiile de proastă calitate. Respectiv, un copil care stă 16 ani într-un internat a pierdut 5 ani de dezvoltare. Acești copii sunt mai slăbuți, mai mici în înălțime și se dezvoltă mult mai târziu. Totodată, dacă 8 000 de euro pe an sunt cheltuiți pentru întreținerea unui copil într-o instituție rezidențială, de ce să nu dăm acești bani unei familii cu trei copii care riscă să-i dea la internat din cauza sărăciei. Ar fi o investiție extraordinară, iar copiii ar rămâne alături de părinți ”, a opinat doctorul Delia Pop, director de programe HHC din Marea Britanie.
„Părinții/asistenții parentali profesioniști ajută integral la dezvoltarea copiilor aflați în internate. Însă, cu părere de rău, recrutarea asistenților pentru copii de vârstă fragedă este cea mai dificilă, deoarece este mai ușor, pentru ei, să educe un copil de 4-5 ani, decât unul de 6 luni”, a declarat șefa Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, Svetlana Chifa.
Experții au mai menționat că acești copii care sunt plasați în internate provin din familii social- vulnerabile, iar părinții luptă cu mai mulți factori: sărăcia, lipsa unei locuințe și este important ca autoritățile să investească în aceste familii.
În Chișinău sunt în prezent 130 de copii cu vârstă de la 0 la 3 ani plasați în instituțiiile rezidențiale.









































































