„Copii Moldovei citesc o carte!”
Copii din 22 de raioane ale țării au participat într-o campanie care promovează lectura – „Copii Moldovei citesc o carte”. Timp de un an de zile, aceștia au citit nuvelele lui Nicolae Dabija, „Nu vă îndrăgostiți primăvara”. Pe lângă lectura propriu-zisă, elevii au participat la seminare, cenacluri și întâlniri cu scriitorul.
Astăzi, câteva zeci de elevi au venit la încheierea campaniei, care a avut loc la biblioteca „Ion Creangă” din capitală. Din nordul și sudul țării, copiii au venit să se reîntâlnescă cu Nicolae Dabija. Galina Grăchilă a venit din Fălești. Cu o carte în mână și cu emoții în glas, fata povestește că cititul e marea ei pasiune. „Vreau să îl întâlnesc pe scriitor, pentru că nu l-am văzut niciodată. Aș vrea să îl întreb ce crede el despre oameni și viață. La noi în școală a fost o întâlnire la care a participat și domnul Dabija”, povestește Galina. Pe lângă literatura românească, Galina e preocupată și de operele scriitorilor străini. „L-am citit pe Jules Verne, pe Osho chiar și pe Paulo Choelo. Acum am împrumutat de la o prietenă o carte motivațională – „Supă de pui pentru suflet”, pe care o citesc cu mare interes”, zice ea.
Prezentă la evenimentul de finalizare a campaniei de promovare a lecturii, prima doamnă a R. Moldova Margareta Timofti a vorbit despre faptul că nuvelele lui Dabija au impresionat-o. „Se spune că omul inteligent nu e cel care citește multe cărți și se laudă cu ele, ci acel care a rămas cu ceea ce a citit din cărți, cu ceea ce l-a format. Îmi doresc ca voi să aplicați cunoștințele pe care le aveți la voi acasă”, a spus doamna Timofti.
Elevii au organizat un program artistic, în care l-au omagiat pe Nicolae Dajiba, dar și cartea. Alături de poezii și discursuri, copiii au cântat, dansat și pus în scenă fragmente din cărțile lui Dabija. Anterior, campania a promovat cartea „Fărâme de suflet”, semnată de Aurelian Silvestru.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți