Copii în „comă” după ce au aflat că vor fi deportați
O boală misterioasă a îmbolnăvit, anul acesta, 60 de copii refugiaţi în Suedia alături de părinţii lor. Afecţiunea s-a instalat, în momentul în care micuţii au aflat că vor fi deportaţi în ţările de origine, împreună cu familiie lor, relatează The Independent. Autorităţile de la Stockholm spun că, ar fi vorba despre aşa-numitul „sindrom al resemnării".
Boala se manifestă prin imobilitate, lipsă de tonus şi de reacţie la stimuli fizici sau durere şi muţenie. Copiii afectaţi nu pot să bea sau să mânânce şi ajung să fie transportaţi în scaune cu rotile şi să fie hrăniţi artificial. Teste au arătat că micuţii nu au probleme neuronale, şi din acest motiv, medicii cred că boala este un fel de moarte voită, după ce familiile lor sunt aruncate în incertitudine, prin respingerea azilului.
Doctorii suedezi spun că este o reacția la frica de a fi trimiși în țările din care provin, unde ar putea să nu fie în siguranță, și de a se adapta la o nouă societate, după ce s-au obișnuit cu cea suedeză. Mulți dintre copiii afectați de acest sindrom, denumit de cercetările suedeze „uppgivenhetssyndrom”, nu sunt victime ale crizei din prezent, ci provin din foste state Sovietice. Mulți fac parte din grupuri minoritate, precum persoanele de etnie romă.
Printre cei care au suferit de acest sindrom a fost și un Georgi, un tânăr din Osetia de Nord. El a povestit pentru New Yorker că în lunile în care a fost în această stare s-a simțit ca și cum se afla într-o cutie de sticlă, pe fundul unui ocean, iar dacă s-ar fi mișcat sau ar fi vorbit sticla s-ar fi spart și „apa ar fi venit peste mine și m-ar fi ucis”.
Principalul tratament al sindromului este ca familiilor de refugiați să primească permisul de ședere. Această formă de „tratament” a fost pusă sub semnul îndoielii, iar criticii spun că sindromul nu este abordat corespunzător din punct de vedere medical.
Starea copiilor pare să se îmbunătățească în câteva luni de la momentul în care familiei de refugiați i se dă voie să rămână în țară. Dar asta nu garantează că familiile copiilor cu această problemă le va fi permis să rămână în Suedia, mai ales că țara, considerată mult timp un paradis pentru refugiați, și-a înăsprit regulile privind migrația.
Starea copiilor deportați cu acest sindrom s-a păstrat și atunci când au ajuns în țara de origine, scrie The Independent.
Acest fenomen a mai fost observat în fostele lagăre naziste de concentrare.
Sursa: digi24.ro
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"