Cooperarea transfrontalieră dintre România și R. Moldova va CONTINUA în perioada 2021-2027: Viitorul program, supus consultărilor publice
Autoritatea de management a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 a pregătit Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova care urmează a fi implementat în perioada anilor 2021 - 2027.
În acest scop, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România a întocmit Analiza Teritorială pentru Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova, pe baza datelor statistice, a consultărilor preliminare cu actorii implicați și a experienței din perioadele anterioare de programare.
Documentul a fost aprobat de Comitetul Comun de Programare, organism constituit din reprezentanți din România și din Republica Moldova responsabil cu derularea procesului de programare, și este acum disponibil pentru consultare publică aici.
Astfel, Autoritățile Publice Locale, ONG-urile, mediul academic, camerele de comerț, instituțiile de cercetare, asociațiile de business etc. din R. Moldova sunt îndemnate să transmită, până pe 20 august curent, opinii cu privire la Analiza Teritorială și propuneri de activități care pot primi finanțare în domeniile stabilite la adresa de e-mail: info.ro-ua-md@mdlpa.ro.
Recent, Comitetul Comun de Programare a decis selectarea următoarelor obiective dintre cele stabilite de Comisia Europeană pentru ciclul bugetar 2021-2027:
- Obiectivul de politică 2 - O Europă mai verde, rezilientă, cu emisii reduse de dioxid de carbon
- Obiectivul de politică 4 - O Europă mai socială și mai incluzivă
- Obiectivul specific Interreg 1 - O mai bună guvernanță în materie de cooperare
- Obiectivul specific Interreg 2 - Sporirea siguranței și securității Europei
Menționăm că Autoritatea de Management a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 avea la finele anului 2020 în implementare 60 de contracte de finanțare, inclusiv patru proiecte mari de infrastructură, în valoare totală de 58,7 de milioane de euro. De asemenea, erau selectate 19 proiecte HARD în valoare de 17,7 milioane de euro.
Printre proiectele derulate în cadrul acestui program transfrontalier se numără cooperarea regională pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere România - R. Moldova, îmbunătăţirea structurii de operare SMURD, reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România – R. Moldova, respectiv birourile vamale Albiţa – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Giurgiulești – Giurgiulești etc.
SCHIMBARE // Documentele de naștere, căsătorie, divorț sau deces, emise în format digital, iar căsătoriile vor putea fi înregistrate de notari
„Ajutor la contor”: Valoarea compensației pentru luna noiembrie va varia între 300 și 800 de lei. Suma exactă, stabilită în funcție cheltuielile pentru căldură raportate la veniturile gospodăriilor
Indemnizația unică la naștere va crește în 2025 până la 21 350 de lei, pensia medie va ajunge la 4 237 de lei, iar alocațiile veteranilor vor fi majorate până la 1 610 lei