Conturi mai mari și mașini mai scumpe decât câștigurile. Vezi ce AVERI au declarat câțiva dintre vameșii reținuți
Deși autoritățile din România au făcut publice numele vameșilor reținuți în cadrul operațiunii de amploare din această săptămână privind actele de corupție de la posturile vamale Albița și Leușeni, cele ale vameșilor și polițiștilor de frontieră moldoveni reținuți sunt ținute în secret.
Atât Centrul Național Anticorupție, cât și Serviciul Vamal fac trimitere la secretul anchetei și refuză să dea publicității lista celor 19 vameși și 13 polițiști de frontieră reținuți marți pentru luare de mită.
Ziarul NAȚIONAL a reușit să afle câteva nume ale unor vameși care sunt bănuiți pentru luare de mită și le-a verificat averile declarate de către aceștia pentru anul 2012 la Comisia Națională de Integritate.
Astfel, un inspector principal de la Biroul Vamal Leușeni reținut marți lucrează în această funcție din mai 2011. Acesta a câștigat în anul trecut un salariu de circa 67 de mii de lei. La bunuri, inspectorul a indicat o casă primită în anul 1998 de la primăria satului Onești din raionul Hâncești, un automobil de model „VAZ” fabricat în 1996 cu valoarea de circa 30 de mii de lei. Atât.
Un alt inspector de la același post vamal reținut în aceeași zi a fost angajat în funcție în luna martie 2012. El a câștigat anul trecut un salariu de aproape 50 de mii de lei, are un apartament de 60 de metri pătrați în Chișinău, cumpărat în 2001 și estimat la 100 de mii de lei. Anul trecut, vameșul și-a cumpărat o mașină de model „Honda”, produsă în 2006, pentru care ar fi plătit 60 de mii de lei.
Un inspector superior la Biroul Vamal Leușeni, care a activat anterior în cadrul Biroului Vamal Chișinău, a câștigat în anul trecut peste 57 de mii de lei și deține o mașină de model „Mazda”, produsă în 1999, dar cumpărată în 2009 cu 3 000 de euro. În anul trecut, acesta și-a deschis un cont în bancă în care a depozitat aproape 11 mii de dolari (!).
A nimerit pe mâna oamenilor legii și un alt vameș, care a activat în 2012 în funcția de șef al Sectorului persoane fizice în cadrul Biroului Vamal Chișinău. Acesta a câștigat anul trecut peste 66 de mii de lei din salariu, deține un apartament de 54 de metri pătrați, dar nu indică în ce localitate se află acesta și nici cât costă. Vameșul mai are o mașină de model „Volkswagen”, cumpărată în 2011, dar produsă în 2006, care l-ar fi costat aproape 143 de mii de lei.
Amintim că, marți, angajații Direcției de securitate internă a Serviciului Vamal, ofițeri de la Centrul Național Anticorupție și procurori anticorupție au descins la Biroul Vamal Leușeni și au reținut 19 vameși și 13 polițiști de frontieră, suspectați de luare de mită. Aceștia au fost filați timp de jumătate de an, oamenii legii stabilind că aceștia cereau mită de câte 250 – 300 de euro pentru fiecare unitate de transport care trecea frontiera cu mărfuri, fără a fi supusă controlului. În România, la Postul Vamal Albița, ofițerii anticorupție au reținut în aceeași zi peste 40 de vameși și polițiști de frontieră bănuiți de aceleași infracțiuni.
Astăzi, Procuratura Generală a anunțat că 31 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost puşi sub învinuire pentru comiterea coruperii pasive. Judecătorii de instrucţie au eliberat mandate de arestare pe numele a șapte persoane, în privinţa a 11 bănuiți a fost aplicat arestul la domiciliu, nouă persoane au fost eliberate provizoriu sub control judiciar, iar alte patru persoane au primit interdicția de a părăsi țara.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md