Contoare inteligente, instalate în mai multe localități din R. Moldova: „Rețelele inteligente vor permite o mai bună gestionare a consumului de energie electrică”
O primă partidă de contoare inteligente este instalată în prezent la consumatorii finali din mai multe localități, în cadrul unui program-pilot realizat de Ministerul Energiei cu sprijinul PNUD Moldova.
Potrivit Ministerului Energiei, o parte dintre contoare sunt instalate de „Premier Energy Distribution” în municipiul Chișinău și șase suburbii ale acestuia, iar altă parte – de „RED Nord”, în regiunea de nord, inclusiv în suburbia municipiului Bălți. Contoarele sunt instalate în gospodării selectate conform criteriilor de localizare geografică, densitatea populației, nivel de vulnerabilitate energetică, statut socioeconomic, disponibilitate a infrastructurii ș.a.
Contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte, parametrii de calitate a energiei și vor transmite datele automat, securizat și fără erori către furnizorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor distribuitoare să citească fizic contoarele. În același timp, furnizorul va factura consumul real de energie, nu unul estimat, iar distribuitorul va avea posibilitatea să identifice mai rapid accidentele și să reducă timpul de răspuns în caz de incidente.
„Acest program-pilot va contribui la digitalizarea sectorului energetic, contoarele inteligente fiind un pas necesar pentru introducerea tarifelor diferențiate la energia electrică, în funcție de ora de consum. Rețelele inteligente vor permite o mai bună gestionare a consumului și integrarea a mai multă energie regenerabilă produsă local, iar într-un final, la reducerea dependenței energetice și a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat secretara de stat de la Ministerul Energiei, Cristina Pereteatcu.
Pentru transmiterea datelor către unitatea centrală, sistemul de contorizare inteligentă va utiliza tehnologia PLC (Power Line Communication), care utilizează liniile electrice pentru transmiterea datelor și serviciile operatorilor de comunicații electronice. Datele centralizate vor fi transmise spre un sistem de control unde va fi efectuată analiza evoluției comportamentului consumatorilor în funcție de prețul la energie și a elabora politici informate.
Ministerul Energiei mai informează că datele acumulate în cadrul programului vor servi pentru elaborarea de noi politici de eficientizare a consumului. PNUD și UE testează mai multe soluții tehnice care vor putea fi extinse ulterior la nivelul întregii republici, printre acestea programul-pilot de instalare a contoarelor inteligente, dar și programul „Rabla pentru electrocasnice”, de înlocuire a electrocasnicelor energofage cu unele eficiente energetic.
În Uniunea Europeană, peste 50% din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în reţea cu până la 15% și cu 5 procente a celui tehnic.
Peste 3 000 de persoane, prinse muncind „la negru” în 2024: ISM a contribuit la legalizarea a circa 2 500 de angajați
DECLARAȚIE // Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia susțin R. Moldova în fața provocărilor energetice cauzate de Rusia
PROGNOZE // Consum de energie electrică mai mare cu 15% pe 9 ianuarie: Vremea caldă ne aduce mai multă energie regenerabilă