11:38:41 22.11.2024
Stiri

Consumul neacoperit cu producție, deprecierea leului și politicul provoacă SCUMPIRILE în R. Moldova. Tendința de MAJORARE a prețurilor va continua

Economie 01.10.2019 11:20 Vizualizări2029 Autor: Ziarul National
Consumul neacoperit cu producție, deprecierea leului și politicul provoacă SCUMPIRILE în R. Moldova. Tendința de MAJORARE a prețurilor va continua


Intervenția abuzivă a politicului în economie, deprecierea monedei naționale și monopolurile pe piață provoacă scumpiri. Această tendință de majorare a prețurilor va continua, consideră economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

„De exemplu, în luna august comparativ cu perioada similară de anul trecut, creșterea prețurilor a fost de 5,5%, însă senzația scumpirilor a produselor a fost mult mai mare. Dacă luăm creșterea prețurilor în general, atunci aceasta a fost de 5,5%. Însă, dacă ne axăm strict pe produsele alimentare, avem o creștere de peste 8%. Produsele alimentare se scumpesc an de an și acest lucru are un impact direct asupra celor mai sărace pături ale populației”, este de părere Ioniță.

„În ultimii cinci ani prețurile au crescut cu 39%, iar la produsele alimentare - cu 50%. Pentru comparație, pensia s-a majorat tot cu 50%. Altfel, majorarea pensiei, comparativ cu inflația în valoare reală, nu a crescut deloc. Această creștere a prețurilor la produsele alimentare a însemnat de fapt sărăcirea populației. Cel mai clar s-a văzut în 2016 și 2017, când prețurile au crescut mai rapid față de salarii și pensii”, a mai calculat Ioniță.

Accelerarea majorării prețurilor și actualul sistem de indexare a pensiilor sunt incompatibile, a adăugat sursa citată. De exemplu, în 2019 indexarea va fi de puțin peste 5%, iar scumpirea produselor alimentare va fi de 8%. Altfel, pensionarii își vor permite să procure mai puține produse față de anul trecut.

Potrivit lui Ioniță, prețurile în R. Moldova cresc în urma consumului neacoperit cu producere. „Consumul fără producție a dus la majorarea cererii de valută, care a trebuit să fie luată din rezervele BNM. În plus, a fost depreciată moneda națională, care contribuit cu jumătate valoarea majorării prețurilor”, spune Veaceslav Ioniță.

Un alt element care a dus la creșterea prețurilor este „intervenția abuzivă a politicului” în viața economică.

„Economia R. Moldova este slabă și monopolizată. De exemplu, gazul, lumina și apa sunt procurate în baza prețurilor reglementate. Dacă ar exista o economie funcțională, agenții independente, atunci poate prețurile s-ar forma în funcție de realitatea economică. Avem însă o intervenție abuzivă a politicului și în ajun de alegeri prețurile nu sunt majorate, chiar dacă este necesar. În prezent, asistăm la parada creșterii prețurilor și acest lucru s-a început cu scumpirea energiei electrice, după care vor urma și celelalte utilități”, anticipează Ioniță.

Creșterea prețurilor mai sunt provocate și de monopolurile de pe piață. „Avem, pe de o parte, monopoluri declarate, dar avem multe nedeclarate. Pentru nimeni nu este un secret că pe foarte multe segmente ale pieții avem unul sau doi jucători. Monopoliștii sunt constrânși de guvern în ajun de alegeri să nu majoreze prețurile, în schimb au mână liberă după alegeri, când efectuează majorări peste limita necesară”, a conchis Ioniță.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md