Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
Centrala din stânga Nistrului (MGRES) acoperă în prezent mai puțin de o treime din consumul necesar de energie electrică pe malul drept al Nistrului.
Potrivit datelor prezentate de secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, pe 16 decembrie curent, energia electrică procurată de la MGRES a acoperit 31% din consumul malului drept, în timp ce 41% din energia electrică a fost acoperită de regenerabile și CET-uri.
„Una din principalele vești bune este că energia regenerabilă a ajuns să constituie 14% din consumul nostru în această zi! Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină. Regenerabilele, împreună cu CET-2 și CET-Nord au produs 41% din consumul final, 31% fiind cumpărate de la MGRES, iar 27% importate din România. O parte din energia din România este cumpărată de la companiile de stat la prețuri plafonate, dar vârfurile de consum, între orele 7-11 și 18-23, sunt acoperite prin achiziții de la bursa OPCOM la prețuri mult mai mari. Pe 16 decembrie, acestea au fost de 200 Euro/MWh”, a arătat Constantin Borosan, infirmând falsurile lansate pe internet, potrivit cărora Republica Moldova nu va mai avea energie electrică.
Funcționarul a îndemnat populația să economisească energia.
„Am putea să ne întrebăm ce impact are becul meu de la bucătărie la nivelul întregii republici? Dacă fiecare dintre noi vom folosi energia rațional, vom reduce consumul de energie la nivel de țară și astfel importul de energie mai scumpă. Haideți să ne informăm despre metodele de economisire a energiei, să urmăm sfaturile specialiștilor și să folosim energia rațional!”, a scris Constantin Borosan pe pagina sa de Facebook.
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”