Consultații telefonice! Linie verde pentru probleme din domeniul sănătății
Cetățenii care vor dori să afle mai multe informații despre serviciile medicale, medicamente compensate, dar și despre unele aspecte juridice ce țin de sistemul asigurărilor de asistență medicală, vor putea solicita ajutor la Linia verde a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), lansată ieri, 14 februarie. Numărul de telefon 0800 99999 va putea fi accesat gratuit din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.
Prin intermediul acestui serviciu, beneficiarii vor mai cunoaşte din prima sursă ce trebuie să facă în cazul unei stări de sănătate precare, la ce nivel de asistenţă medicală să se adreseze şi care le sunt drepturile în sistem, în ce farmacie şi cu ce procent de compensare găsesc medicamentele, la ce instituţie medicală şi la care medic de familie sunt înregistraţi, cum să acceseze corect serviciile medicale incluse în Programul Unic al sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală, de unde şi cu ce reduceri pot lua poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, dar și unde vor putea înainta sugestii şi reclamaţii.
Serviciul telefonic este disponibil de luni până vineri, între orele 8.00-17.00. Iniţial, vor activa cinci operatori şi un supervizor. Se preconizează preluarea a câte 90 de apeluri telefonice pe zi de către fiecare operator, circa zece mii de apeluri pe lună. În funcție de volumul de apeluri parvenit de la beneficiari, numărul operatorilor va putea fi majorat.
Lansarea Centrului de apel al CNAM are loc în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea accesului la consultaţii telefonice în domeniul sănătăţii în R. Moldova. Etapa II”, al Ministerului de Externe din Estonia, Casei Naţionale de Asigurări din Estonia şi Centrului de Consiliere din Estonia.
Încă o dronă lansată de ruși, găsită pe teritoriul R. Moldova: A treia în ultimele zile
Socialistul Bogdat Țîrdea, de nerecunoscut: Nu este de acord că ar susține războiul rușilor împotriva Ucrainei și că aplaudă distrugerea orașelor și satelor ucrainene, calificând afirmațiile ca „atentat la onoarea” sa
Maia Sandu, semnal de alarmă la Convenția Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice de la Baku: „R. Moldova este un exemplu elocvent de injustiție cu privire la schimbările climatice”