CONSULTĂRI PUBLICE // Ce măsuri vor să impună autoritățile pentru economisirea energiei electrice: Maximum 19 grade Celsius în clădirile publice, deconectarea iluminatului publicitar sau schimbarea graficului de lucru pentru anumite întreprinderi
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a pregătit un proiect de Dispoziție privind măsurile pentru reducerea consumului de resurse energetice și evitării întreruperilor de energie electrică pe perioada situației de alertă pe paiața energiei electrice din Republica Moldova și l-a expus spre consultare publică.
Astfel, pentru reducerea consumului de resurse energetice și evitării întreruperilor de energie electrică pe perioada situației de alertă pe piața energiei electrice din Republica Moldova, autoritățile propun funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim sau la o temperatură ce nu va depăși 19 grade Celsius, reducerea iluminatului interior a clădirilor cu cel puțin 30%, acolo unde este posibil și deconectarea acestuia de îndată ce încăperile sunt neocupate, precum și deconectarea havuzurilor, vitrinelor, iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția iluminatului firmei entităților cu regim de activitate 24/24 ore.
Totodată, CSE propune suspendarea funcționării scărilor rulante/escalatoarelor între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, iar întreprinderile cu proces de producere energofag (cuptoare electrice, aparate de sudură cu arc electric, instalații de topire electrică) să organizeze programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07:00-11:00 și 18:00-23:00.
Administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă și canalizare ar putea fi obligați să regleze regimul de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare, astfel încât să fie redus la minim consumul de energie electrică între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, utilizând la maximum potențialul bazinelor de acumulare.
Același proiect supus consultărilor publice prevede că autoritățile publice centrale și locale vor evalua posibilitățile și vor lua măsurile relevante pentru reducerea consumului de energie electrică, în special în orele de vârf (07:00-11:00 și 18:00-23:00), fără a afecta siguranța și sănătatea cetățenilor sau funcționarea serviciilor esențiale, și vor asigura întreruperea iluminatului stradal pe timp de zi - nu mai târziu de 30 minute după răsăritul soarelui și nu mai devreme de 30 minute înainte de apusul soarelui.
Menționăm că situația de pe piața energetică a R. Moldova a devenit critică, după ce „Gazprom” a redus unilateral volumul de gaze pe care trebuie să-l livreze R. Moldova, iar așa-zisa administrație de la Tiraspol a amenințat malul drept al Nistrului că nu va mai putea furniza 70% din necesarul de energie electrică așa ca până acum, ci numai 50% începând din 24 octombrie sau chiar 23% de la 1 noiembrie.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări