03:41:53 22.11.2024
Stiri

Consultanți financiari au convins moldovenii să depoziteze economii în sumă de 7,5 mln. dolari

Economie 08.10.2013 13:59 Vizualizări2329 Autor: Virginia Nica
Consultanți financiari au convins moldovenii să depoziteze economii în sumă de 7,5 mln. dolari


Un grup de experți financiari a acordat consultații mai multor moldoveni pentru a-i convinge să-și gestioneze mai bine banii și să aibă încredere să-și depoziteze banii în sistemul bancar. În urma acestor consultări, circa trei mii de persoane și-au deschis conturi bancare care au atras depozite în sumă de 7,5 milioane de dolari.

Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) a desfășurat, în perioada decembrie 2012 – octombrie 2013, un program de alfabetizare financiară care are drept obiectiv convingerea moldovenilor care primesc remitențe să-și deschidă cont bancar pentru depozitarea banilor economisiți. Programul a fost implementat de compania de consultanță „Developing Markets Associates Limited” care a delegat 20 de consulatnți financiari.

Acești consultanți au identificat persoanele care primesc remitențe în filialele a patru bănci din țară care atrag cele mai mari fluxuri de bani primiți de peste hotare. Astfel, consultanții le ofereau pe parcursul a 20 de minute sfaturi privind avantajele gestionării eficiente a bugetului și importanța utilizării serviciilor banacare. Circa 23 de mii de moldoveni au beneficiat de astfel de consultații, dintre care trei mii de persoane și-au deschis conturi bancare în care au depozitat remitențele. În total, pe parcursul a nouă luni, a fost depozitată suma de 7,5 milioane de dolari.

Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, necesitatea educației financiare vine drept urmare a unui nivel scăzut de penetrare a serviciilor bancare. „Întreaga societate va beneficia de pe urma implementării acestui program, pentru că transferurile mijloacelor bănești prin bănci va duce la creșterea creditării persoanelor juridice, iar aceasta înseamnă creștere economică și dezvoltarea sectorului real al economiei”, a declarat Dorin Drăguțanu.

Și șefa oficiului BERD la Chișinău, Julia Otto, susține că pentru implementarea proiectului au fost alese în special persoanele care primesc remitențe, deoarece economia se bazează anume pe acești bani, însă fluxul economiilor în sectorul financiar rămâne limitat. „Păstrându-și banii în bancă, destinatarii de remitențe pot să-și gestioneze mijloacele financiare mai bine, în timp ce băncile pot să-și sporească abilitatea de a finanța economia moldovenească. BERD a implementat acest program în mai multe țări aflate în tranziție, însă cele mai bune rezultate le-am avut aici, în Republica Moldova”, a mai spus Julia Otto.

Reprezentanții BERD susțin că vor găsi o modalitate pentru a prelungi acest program. Costurile pentru acordarea unei consultații au fost de șapte euro, în total fiind oferite zilnic mai mult de cinci consultații.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md