Construcțiile industriale ale S.A. „Barza Albă” și bisericile de lemn de la Muzeul Satului, incluse în Registrul monumentelor R. Moldova
Ansamblul de construcții industriale ale S.A. „Barza Albă” din municipiul Bălți, dar și bisericile de lemn din satul Hirișeni, raionului Telenești, și din satul Gârbova, raionul Ocnița, care au fost strămutate pe terenul Muzeului Satului din Chișinău, a fost incluse în Registrul monumentelor R. Moldova printr-o decizie aprobată astăzi de Parlament.
Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” (Biserica de lemn „Sf. Treime” din satul Hirișeni, raionul Telenești, veche din anul 1820) a fost strămutată pe bd. Dacia nr. 56 din Chișinău și restaurată în anul 2010, iar Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” (Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din satul Gârbova, raionul Ocnița care data din anul 1908), a fost strămutată pe terenul Muzeului Satului din Chișinău și restaurată în perioada anilor 2010 - 2020.
Totodată, ansamblul de construcții industriale utilizate în scopul de producție, maturare și păstrare a divinului, precum și în scopuri turistice ale S.A. „Barza Albă”, de pe str. Victoriei nr. 49 din Bălți datează din anii 1954 – 1970.
Prin decizia aprobată astăzi de Parlament, aceste bunuri cultural-istorice de patrimoniu au fost luate sub protecția statului pentru a le păstra autenticitatea și a le pune în valoare în calitate de elemente ale patrimoniului cultural.
De asemenea, Parlamentul a atribuit statut de monument de categorie națională clădirii Aerogării „Chișinău-Revaca” din municipiul Chișinău, edificiului Casei Naționale (în prezent sediul Casei de cultură) din orașul Nisporeni, precum și Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Buciușca, raionul Rezina, care a fost construită în anii 1913 - 1916.
Prima intervenție publică a lui Andrei Spînu, după DEMISIA din Guvern: ,,Cât costă libertatea unui om? Cât costă libertatea unei țări, a R. Moldova?"
R. Moldova, asigurată cu energie electrică de România. ,,Energocom" a acoperit deja 100% din necesarul de energie electrică pentru data de 3 ianuarie
Sute de școli și grădinițe din Transnistria au rămas fără căldură: Cât vor mai avea trasnistrenii energie electrică produsă pe bază de cărbune