CMC ar putea avea din nou președinte. Ce spun consilierii
După o pauză de câțiva ani, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) ar putea fi instituită din nou funcția de președinte de consiliu. Astăzi, Comisia parlamentară administrație publică și dezvoltare regională a avizat pozitiv un proiect înaintat de socialiști care conține o astfel de prevedere.
Vicepreședintele comisiei parlamentare, liberal-democratul Iurie Țap, a precizat că discuțiile pe marginea subiectului au fost fierbinți și au durat mai mult de o oră, în final proiectul fiind susținut de cinci membri ai comisiei, din șapte prezenți la ședință.
„Am susținut ideea, deoarece o funcție de președinte în CMC este necesară. Va fi mai bine coordonată activitatea comisiilor din consiliu și va contribui la o mai bună pregătire a ședințelor”, a declarat Iurie Țap pentru Ziarul NAȚIONAL.
Aleșii locali au salutat decizia comisiei parlamentare. „Dacă se dorește acum o politizare, nu este bine. Și așa e discordie în CMC. Dar din punct de vedere administrativ este necesară funcția de președinte de consiliu. În ultimii doi ani am simțit o dezorganizare, mai ales în ceea ce vizează consultarea fracțiunilor la formarea ordinii de zi a ședințelor. Alegerea unui președinte în CMC este doar jumătate de problemă, ar fi necesară crearea unui cabinet de funcționari publici care să pregătească proiectele de decizii și să asigure controlul după votul CMC. Avem multe cazuri când deciziile consiliului nu sunt respectate. Nimeni nu verifică dacă se aplică hotărârile în termen”, ne spune consilierul liberal-democrat Ghenadie Ivașcenco.
„Inițiativa este binevenită. Chiar a fost o neghiobie amendarea legii în 2011 prin care a fost lichidată funcția de președinte al CMC. Consiliul trebuie să aibă capacitatea independentă de organizare. Slăbirea activității CMC este rodul unei proaste organizări. Uneori, primăria, din interese meschine, obstrucționează activitatea CMC”, a adăugat consilierul municipal din partea Partidului Comuniștilor Victor Gurău.
Funcţia de preşedinte al CMC a fost lichidată acum doi ani printr-o hotărâre a Parlamentului din cauza neînțelegerilor de ordin politic care au existat în cadrul instituției municipale după alegerile locale. Anterior, funcția a fost ocupată de liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu și comunistul Eduard Mușuc. Pentru ca în CMC să fie din nou ales un președinte, este necesar ca propunerea socialiștilor să treacă de votul Legislativului.
Precizăm că, astăzi, Comisia administrație publică din Parlament a respins o altă inițiativă a socialiștilor prin care se urmărea reducerea atribuțiilor primarului general. „Viza numirea în funcții a șefilor de subdiviziuni și de întreprinderi municipale. Socialiștii au propus ca aceștia să nu mai fie numiți de primarul general, ci de o comisie specială creată în cadrul CMC care să organizeze un concurs”, a precizat deputatul Iurie Țap. Acesta consideră că abordarea este mai degrabă una politică și nu vine să schimbe mult lucrurile în sistem.
R. Moldova NU pregătește acțiuni militare în Transnistria! Autoritățile de la Chișinău resping falsurile răspândite de serviciile secrete ruse: „Dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere”
Rusia o acuză pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că pregăteşte planul unei operaţiuni militare în Transnistria
Coaliția care va da noul Guvern al României a anunțat un candidat comun la prezidențiale: Pe cine îl văd președinte PSD, PNL și UDMR