Consiliul Europei continuă să AJUTE FINANCIAR R. Moldova. Două MILIOANE de euro pentru reforma justiției penale
Un proiect al Consiliului Europei în valoare de două milioane de euro va fi implementat în R. Moldova și este menit să susțină reforma justiției penale din republică. Acesta este finanțat de Guvernul Danemarcei și are drept scop consolidarea protecției drepturilor omului și ale statului de drept, inclusiv implementarea efectivă a instrumentelor europene și internaționale în R. Moldova.
Beneficiari direcți ai proiectului dunt Ministerul Justiției (MJ), Procuratura Generală (PG), Instituția Ombudsmanului și Institutul Național al Justiției (INJ).
În cadrul proiectului urmează să fie consiliați reprezentanți ai MJ și PG de către Consiliul Europei și Comisia de la Veneția în ceea ce privește procesul de reformă și în conformitate cu evaluările necesităților și planurilor de consolidare a capacităților.
De asemenea, urmează să fie evaluate actele legislative relevante și inițiativele aferente sistemului justiției penale cu privire la corespunderea lor cu standardele Europei. Totodată, va fi oferită susținere pentru implementarea recomandărilor și opiniilor Consiliului Europei etc.
Urmează să fie elaborat și un raport de evaluare a riscurilor de corupție în Procuratură și adoptarea unui plan de acțiuni pentru a eradica acest fenomen. Cât privește INJ, aici urmează să fie instruiți formatorii, să fie elaborate materiale de instruire, metodologii pentru instruirea procurorilor și altor profesioniști din domeniul justiției din cadrul instituțiilor beneficiare ale proiectului.
„Salutăm lansarea acestui proiect și mulțumim Consiliului Europei că, timp de 20 de ani, a fost alături de noi. Acest proiect vine la o etapă importantă și sperăm că în curând va fi votată în lectură finală Legea cu privire la procuratură, iar acest proiect ne va ajuta la o implementare eficientă”, a spus procurorul general Corneliu Gurin.
„Ne propunem să finalizăm acest prim pas al reformei procuraturii. Noua lege a procuraturii, care urmează să fie votată în lectura a doua, este una bună, corespunde în linii mari standardelor europene, dar mai rămâne un pic de discutat, ca să putem spune cu adevărat că avem o lege care asigură eficacitate procuraturii. S-au făcut multe în domeniul perfecționării justiției penale în R. Moldova. Aici aș adăuga și Legea medierii. Multe s-au făcut, dar mult mai mult avem de făcut. Avem nevoie de o reformă continuă a tuturor instituțiilor de drept din R. Moldova, reforme care nu pot avea loc fără aportul societății civile, pentru că tot ceea ce se face este pentru societate”, a menționat ministrul Justiției, Vladimir Grosu.
Proiectul este parte componentă a Programului „Susținerea drepturilor omului și democrației în Moldova” și urmează să fie implementat până pe 31 decembrie 2017.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"