Consiliul Concurenței din România, suport pentru consolidarea capacităților instituției omoloage de la Chișinău, într-un proiect Twinning, susținut de UE: „Domeniul concurenței este pilonul central al economiei europene și al pieței libere”
Consiliul Concurenței din România va ajuta instituția asemănătoare de la Chișinău să-și consolideze capacitățile instituționale și administrative pentru a pune în aplicare acquis-ul și cele mai bune practici ale Uniunii Europene. De asemenea, proiectul are ca obiectiv sprijinirea alinierii politicii și legislației în domeniul concurenței și ajutorului de stat la standardele europene, un capitol important pentru negocierile în procesul de aderare la UE.
Asistența experților de la București va fi oferită în cadrul proiectului Twinning „Consolidarea capacităților instituționale ale Consiliului Concurenței pentru aplicarea politicii în domeniul concurenței și ajutorului de stat în conformitate cu cele mai bune practici ale UE”, lansat în această săptămână la Chișinău.
Proiectul Twinning, cu o durată de doi ani și trei luni, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat printr-un consorțiu format din Consiliul Concurenței din România, în calitate de lider de proiect, Consiliul Concurenței din Lituania și Oficiul pentru Concurență și Protecția Consumatorului din Polonia, ca parteneri juniori.
Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a mulțumit la eveniment partenerilor pentru implementarea proiectului Twinning, subliniind importanța domeniului concurenței pentru aderarea la Uniunea Europeană: „Acesta este pilonul central al economiei europene și al pieței libere. Este un domeniu la care Republica Moldova trebuie să lucreze intens pentru a se alinia standardelor UE”.
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a solicitat, în cadrul unei întrevederi cu delegația Consiliului Concurenței de la București, condusă de președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, includerea experților BNM în cadrul proiectului Twinning de care va beneficia Consiliul Concurenței din Republica Moldova.
Din delegația de la București au mai făcut parte Cosmin Belacurencu, membru al plenului Consiliului Concurenței din România și lider de proiect pentru Twinning-ul derulat la instituția similară din Republica Moldova, Adrian Comănescu, membru al plenului CC, Cristina Butacu, consilier rezident Twinning și Catalina Deică, responsabil de relația cu CC din Republica Moldova.
Maia Sandu, despre „situația generată de Kremlin” în privința aprovizionării Transnistriei cu gaze: „Dacă criza va fi declanșată de la 1 ianuarie, este clar că vom plăti mai mult pentru energia electrică”
ANALIZĂ: „Rusia s-a abținut până acum să atace Republica Moldova, dar îngăduința lui Putin are la bază un calcul rece”
Remanieri substanțiale gândite de premierul Recean. Cel puțin ZECE funcționari de rang înalt ar urma să fie CONCEDIAȚI: „Eu acum nu că mă plâng, voi gestiona aceste situații”