Consecințele înghețurilor din aprilie și pesta porcină care a afectat fermele din R. Moldova, dezbătute de fermieri și reprezentanții Guvernului: 300 de milioane de euro de la UE pentru agricultură


Înghețurile de la începutul lunii aprilie curent au afectat semnificativ plantațiile pomicole și viticole, aflate în plină înflorire. Cele mai afectate plantații sunt cele de caise, cireșe și piersici. De asemenea, în urma înghețurilor, au avut de suferit culturile de grâu, rapiță și sfeclă de zahăr.
Totodată, sectorul înregistrează o altă criză din cauza pestei porcine înregistrate în mai multe localități.
În prezent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare colectează rapoartele pentru evaluarea pierderilor, iar estimarea finală a pagubelor va putea fi realizată în decurs de 10 - 30 de zile.
Situația din sectorul agricol în urma înghețurilor din luna aprilie, a crizei legate de pesta porcină și măsurile prin care Guvernul urmează să sprijine fermierii au fost discutate, astăzi, la Guvern, în cadrul unei ședință cu participarea premierului Dorin Recean, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, și reprezentanților celor mai mari asociații agricole.
„Domeniul agricol se confruntă cu mai multe provocări - înghețurile din aprilie, estimarea unei veri secetoase și caniculare, pesta porcină africană, incertitudinea tot mai mare a condițiilor meteo”, a spus, în debutul ședinței, premierul Dorin Recean.
Prim-ministrul a menționat necesitatea aplicării cât mai eficiente a mecanismului de evaluare a pagubelor și a accentuat că Guvernul va continua să ofere sprijin fermierilor, inclusiv prin subvenționarea polițelor de asigurare agricolă, sprijin financiar pentru extinderea suprafețelor irigate, a celor protejate de ploaie și grindină, modernizarea fermelor.
În primele luni ale anului, Guvernul a debursat deja subvenții de peste 1 miliard de lei pentru fermieri, din totalul de 1,7 miliarde alocate pentru acest an. Prin Bugetul +Plus, fondul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei, iar, gradual, va fi returnat TVA-ul. În același timp, sunt oferite instrumente avantajoase de creditare pentru fermierii mici și mijlocii.
Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat că Planul de Creștere Economică, finanțat de Uniunea Europeană, prevede o alocare de 300 de milioane de euro destinate investițiilor în agricultură.
Cât privește pesta porcină africană, în prezent sunt două focare active în zona de centru: unul în cazul unor leșuri de mistreți identificate la Lozova, Strășeni, și altul - într-o gospodărie neprofesională de la Rădenii Vechi, Ungheni, fiind întreprinse toate acțiunile necesare pentru înlăturarea focarelor.
Potrivit informațiilor prezentate la ședință de către ANSA, volumul de carne proaspătă necesară pentru consum este asigurat în totalitate.









































































