17:59:12 22.01.2025
Stiri

ALIANŢE de CONJUNCTURĂ // Cocktail politic în consiliile raionale

Politică 11.07.2015 12:43 Vizualizări2235 Autor: Mariana Rață
ALIANŢE de CONJUNCTURĂ // Cocktail politic în consiliile raionale shok.md

Pentru a putea alege președinții de raioane, consilierii locali au ignorat recomandările de la centru, aliindu-se și cu stânga, și cu dreapta

La aproape o lună de la alegerile locale din 14 iunie, mai bine de jumătate din raioanele din republică nu au încă un președinte de raion. Negocierile pentru formarea coalițiilor locale sunt dure. Deși, oficial, la Chișinău liderii politici le recomandă reprezentanților lor în consiliile raionale cum și cu cine să facă alianțe locale în teritoriu, consilierii își fac propriile calcule pentru a nu rămâne în opoziție.

Interesul democraților

Din cele 32 de raioane din republică, până joi la amiază doar 12 aveau deja aleși noi președinți. În cele mai multe dintre acestea, în fotoliul de conducător al raionului s-au instalat reprezentanți ai Partidului Democrat care, de dragul șefiei, au făcut alianțe și la stânga, și la dreapta.

Astăzi, democrații conduc raioanele Rezina, Șoldănești, Criuleni, Dondușeni, Nisporeni, Orhei, Ștefan Vodă și Sângerei. Dintre acestea, doar la Orhei a fost creată o coaliție de centru-dreapta, cu participarea PD-PL-BPPEM, dar fără PLDM.

În cele mai multe raioane, democrații au coalizat cu reprezentanții Partidului Comuniștilor, la pachet cu liberalii și reprezentanții Blocului Platforma Populară Europeană (BPPEM), pentru a putea alege președintele de raion evitând o coaliție cu Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Rezultate bune, administrate prost

La Criuleni, spre exemplu, deși PLDM acumulase cele mai multe mandate, 12, a ajuns în opoziție. Președinte al raionului a fost ales un consilier democrat, votat de liberali, comuniști, consilieri ai BPPEM, de rând cu democrații.

Președintele PLDM,Vlad Filat, a criticat tactica adoptată de colegiîn consiliile raionale Orhei și Criuleni, unde consilierii PD au format o coaliție cu liberalii și reprezentanții blocului lui Iurie Leancă, lăsând într-o parte liberal-democrații.

„Partidele proeuropene au obținut un rezultat bun la alegerile locale. Trebuie să recunosc că administrarea acestui rezultat nu este așa cum am fi dorit noi. Motive sunt mai multe. Undeva este și egoismul. Avem și motive obiective în anumite teritorii. Acolo unde oamenii care caută alte soluții decât să constituie coaliții proeuropene. Avem o situație pozitivă la Telenești și una chiar regretabilă la Orhei”, a comentat Filat modul în care se formează coalițiile locale.

Ultimatumul întârziat

Liberal-democrații au obținut funcția de președinte în patru raioane: Călărași, Căușeni, Telenești și Ialoveni. În ultimul caz, președinte de raion a ajuns deputatul PLDM Anatolie Dimitriu. Tot un deputat, doar că din partea Partidului Democrat, a fost ales președinte de raion în Ștefan Vodă, Nicolae Molozea.

În patru raioane, președinții din partea PD și PLDM au fost aleși cu participarea consilierilor socialiști. După ce aceștia și-au dat votul pentru înscăunarea noilor președinți de raioane în Dondușeni, Nisporeni, Sângerei și Telenești, președintele socialiștilor, Igor Dodon, a făcut o declarație publică avertizând consilierii raionali, municipali și locali că ar putea fi excluși din rândurile partidului în cazul în care vor încerca să formeze coaliții cu reprezentanții partidelor de la guvernare.

Surprizele lui Dodon

Practica, însă, se pare că va continua. La Soroca, socialiștii poartă negocieri intense cu cei doi consilieri din partea BPPEM și un consilier liberal în vederea creării unei coaliții de stânga, cu participarea PCRM și a partidului lui RenatoUsatîi.

„Deocamdată, nu putem să vă spunem pe cine propunem președinte de raion. Desigur, noi insistăm ca funcția de președinte al raionului să revină fracțiunii socialiștilor, dar nu este exclus să fie acordată și altcuiva. Uneori, un vot poate decide totul, de aceea nu e corect să ignorăm voturile liberalilor și ale BPPEM”, ne-a răspuns consilierul socialist din Soroca, Vasile Cojocari, precizând că, în acest moment, ei poartă negocieri bune pentru formarea viitoarei majorități cu reprezentanții BPPEM și PL.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Dodon ne-a asigurat că, în zilele următoare, socialiștii, împreună cu Partidul Nostru și Partidul Comuniștilor vor crea coaliții locale în mai multe raioane.

„Vom avea și surprize la care mulți nu se așteaptă”, ne-a asigurat liderul PSRM.

Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru cumulează numărul necesar de voturi pentru crearea unor coaliții de guvernare în cinci consilii raionale.

Coaliții după modelul celei din Parlament

Deși nu au obținut în niciun raion cel mai mare număr de voturi, liberalilor le revine votul de aur pentru alegerea președintelui în mai multe raioane. Astfel, la Edineț, spre exemplu, PLDM și PD nu le-ar ajunge un singur vot pentru a crea o majoritate locală. Acest vot îl are singurul consilier liberal ales.

„Deocamdată, avem un blocaj. Am așteptat o invitație din partea democraților pentru negocieri, dar deocamdată nu am primit-o, de aceea am început să purtăm negocieri separate cu celelalte fracțiuni. Nu exclud că, în cazul în care nu se va conveni asupra unei coaliții PD-PLDM-PL, am putea avea o coaliție minoritară la Edineț, după exemplul celei care a existat în Parlament”, ne-a comunicat consilierul liberal-democrat Marin Veremciuc.

Caseta

Alianță proeuropeanăpână pe 30 iulie?

În timp ce în teritoriu se decide „culoarea” raioanelor, la centru, liderii PLDM, PD și PL sunt în plin proces de negocieri pentru formarea unei noi coaliții de guvernare.

Deocamdată, negociatorii sunt scumpi la vorbă, anunțând doar că termenul limită pentru formarea noii coaliții și votarea noului Guvern ar trebui să fie sfârșitul lunii iulie.

„Guvernul trebuie să-și înceapă activitatea până la sfârșitul lunii iulie. Este important să luăm în vedere și rezultatele negocierilor pe care le vom purta cu FMI, rezultate care sunt vitale pentru Republica Moldova”, a spus liderul PLDM, Vlad Filat, precizând că procesul de negocieri va depinde mult și de cooperarea partidelor în teritoriu.

Liderul democraților, Marian Lupu, se declară optimist, sperând că se va ajunge la un numitor comun.

În schimb, șeful liberalilor, Mihai Ghimpu, rămâne rezervat în declarații:„Sigur c-o să fie coaliție, să vedem cu cine”.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md