CONFUZIE // Au intrat sau nu în vigoare legile pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în fața Legislativului: Ce urmează după EȘUAREA a trei ședințe de Parlament
Experții constituționali, dar și deputații din opoziție susțin că pachetul de legi de modificare a bugetului de stat pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului nu a intrat în vigoare, după ce au eșuat trei tentative de convocare a deputaților în ședință.
Totuși, legislația nu ar stabili dacă Guvernul Chicu poate insista în continuare asupra proiectelor de legi respective sau dacă subiectul s-a consumat.
„Procedura angajării nu este realizată”, a comentat pentru Ziarul NAȚIONAL deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco.
Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, susține că asumarea de răspundere nu a întrunit condiția necesară – cea privind ședința declarată legală a Parlamentului, adică la care să participle cel puțin 51 de deputați.
CITIȚI și VIDEO // LIPSĂ de CVORUM, a treia oară! Doar 50 de deputați prezenți la ședința Parlamentului: Decizia Zinaidei Greceanîi
„A picat și a treia tentativă de angajare a răspunderii. Este acesta un indiciu al căderii guvernului ori al căderii inițiativei cu care a venit în Parlament, nu se știe, pentru că această asumare de răspundere neutralizează, teoretic, moțiunea de cenzură. Nu este clară nici perioada în care hotărârea guvernului de asumare este valabilă, pentru că nu am mai avut cazuri în care să fie 49/49 sau 49/50, care oricum nu soluționează nimic. Nu este clar ce se întâmplă mai departe legal: are guvernul dreptul de a insista mai departe pe moțiune ori înseamnă asta căderea guvernului. Curtea Constituțională este cea care trebuie să facă o claritate”, ne-a spus Igor Munteanu.
Expertul constituționalist Nicolae Osmochescu vorbește despre două situații în acest caz. În primul caz este vorba despre asumarea de răspundere a Guvernului care intră în vigoare, dacă timp de trei zile de la aprobarea acesteia nu este depusă moțiune de cenzură în Parlament, însă ar exista și anumite limitări. Osmochescu a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că modificarea bugetului de stat este competența exclusivă a Parlamentului și, prin urmare, asumarea de răspundere care vizează acest lucru nu poate intra în vigoare atâta timp cât nu a fost prezentată în fața deputaților.
CITIȚI și Dodon anticipează DEMISIA Guvernului Chicu? „Dacă Guvernul nu poate să îndeplinească aceste obligații, atunci trebuie să ia o decizie. Decizia trebuie să o ia zilele următoare... Următoarea săptămână va fi foarte interesantă”
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că această confuzie ar fi „un exemplu clasic cum o decizie diletantă a Curții Constituționale blochează funcționarea unei instituții constituționale”.
Menționăm că, astăzi, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a anunțat că miercuri, la ședința Biroului Permanent al Parlamentului, se va discuta despre „cât mai poate dura baicotul (boicot - n.r.) colegilor din opoziție”.
Curtea Constituțională urmează să decidă marți, pe 7 iulie, despre posibilitatea organizării concomitente a alegerilor prezidențiale și parlamentare.
ȘTIAȚI CĂ... aproximativ 80% din populația R. Moldova este alimentată cu apă din fluviul Nistru, iar capitala este dependentă în proporție de 98% de aceeași sursă: Cum a fost evitată o criză de apă vara trecută, când am avut o secetă severă
Peste 11 400 de familii din R. Moldova vor primi indemnizații unice în valoare de câte 3 300 de lei
Suma amenzilor aplicate persoanelor care au luat bani pentru a-și vinde votul la ultimele alegeri a crescut la peste 7,1 milioane de lei