Conflictul transnistrean nu oprește drumul Republicii Moldova spre UE, asigură Kaja Kallas


Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este posibilă și fără soluționarea prealabilă a conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, într-un interviu acordat Radio Moldova. Conform șefei diplomației europene, procesele de reintegrare și aderare la UE sunt distincte. Avansarea pe calea europeană depinde de ritmul și calitatea reformelor implementate de autorități, scrie radiomoldova.md.
Oficialul a subliniat ajutorul acordat de către statele membre cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, atunci când regiunea transnistreană a rămas fără gaze, Gazprom stopând livrările. Kallas a amintit precedentul altor țări care au aderat la UE cu probleme teritoriale similare, dar cu condiția îndeplinirii reformelor. „Desigur, integrarea în Uniunea Europeană este un proces important și cunoaștem bine ce implică acesta. Uniunea Europeană a intervenit rapid în ianuarie în timpul crizei energetice și a oferit sprijin semnificativ. Este crucial nu, ca un conflict de acest gen să afecteze aderarea. Aceste procese sunt, totuși, separate. Contează mult reformele implementate, și evident, reintegrarea este un interes major pentru cetățenii Republicii Moldova. Ne dorim să evităm tensiuni de acest gen.”
Recent, președintele Maia Sandu a evidențiat că, în ciuda crizei energetice cauzate de Rusia, care a afectat Moldova, autoritățile au menținut pacea în regiunea transnistreană. Soluții au fost găsite, cu ajutorul partenerilor externi, pentru a depăși criza. Autoritățile au subliniat în repetate rânduri dorința de soluționare pașnică a conflictului, iar regiunea transnistreană nu va împiedica parcursul european al țării.
Criza energetică din ianuarie 2025 a început după ce Gazprom a oprit livrările de gaze către Moldova, afectând în special malul stâng al Nistrului, unde administrația separatistă primea anterior gaze gratuite. La începutul anului, Uniunea Europeană a aprobat un pachet de sprijin energetic de 250 de milioane de euro pentru Moldova. Din această sumă, 30 de milioane de euro au fost alocate pentru achiziționarea de energie electrică și gaze. Tiraspolul a refuzat ajutorul UE, iar începând cu 14 februarie, livrările continuă printr-un trader european. Finanțarea vine din Dubai, dar administrația pretinsă de la Tiraspol afirmă că e vorba de un credit rusesc.











































































