Conflict DIPLOMATIC major în lumea arabă: Mai multe ţări au rupt relaţiile cu Qatarul
Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Bahrainul, Yemenul şi Libia anunţă că au întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatarul, stat pe care îl acuză că destabilizează întreaga regiune înarmând grupările jihadiste.
Cele cinci state arabe susţin că Qatarul sprijină mai multe grupuri militante, printre care şi Statul Islamic şi Al-Qaida, acuzaţii negate de Doha, relatează BBC.
Agenţia saudită de ştiri SPA a transmis că Riadul şi-a închis graniţele şi a întrerupt traficul aerian şi pe mare cu Qatarul. Oficiali saudiţi au declarat că decizia a fost luată pentru a „proteja securitatea naţională a ţării faţă de pericolele terorismului şi ale extremismului”.
Cetăţenii din Qatar au la dispoziţie două săptămâni pentru a părăsi teritoriul celor trei ţări din Golf, respectiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul. De asemenea, diplomaţii statului Qatar trebuie să părăsească Emiratele Arabe Unite în următoarele 48 de ore.
De partea cealaltă, oficialii de la Doha susţin că măsurile sunt „nejustificate” şi „fără o bază reală” şi au precizat că „nu vor afecta vieţile normale ale cetăţenilor şi rezidenţilor”.
Mişcările recente sunt văzute ca o ruptură semnificativă între statele puternice din Golf, care sunt totodată aliaţi apropiaţi ai SUA, şi au loc în contextul amplificării tensiunilor dintre aceste ţări şi Iran. Arabia Saudită susţine că Qatarul are legături cu rebelii susţinuţi de Iran.
De asemenea, au loc la aproximativ două săptămâni de la vizita preşedintelui american Donald Trump în Arabia Saudită.
În urmă cu două săptămâni, cele patru ţări au blocat mai multe site-uri de ştiri din Qatar, inclusiv Al Jazeera, care au fost acuzate de susţinerea terorismului şi a extremismului.
Deşi Qatarul s-a alăturat coaliţiei SUA împotriva Statului Islamic, se crede că regimul de la Doha ar susţine în secret militanţii grupării extremiste, dar şi alte organizaţii radicale, precum şi Frontul al-Nustra, o mişcare afiliată Al-Qaida, sau Frăţia Musulmană.
Într-un discurs susţinut în Sidney, secretarul de stat american Rex Tillerson a insistat pentru rezolvarea diferendelor prin intermediul dialogului, dar nu s-a arătat foarte îngrijorat.
„Nu mă aştept ca această mişcare să aibă un impact semnificativ asupra frontului comun împotriva terorismului în regiune sau la nivel global”, a spus Tillerson.
Sursa: ziare.com
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani